www.ctpez.czČlánky › Články/komentáře

Články/komentáře

foto

Vyšlo v Zemědělci: Veterináři a potravináři nově vstoupili do kontrol ekologické produkce

20.4.17  |     Navzdory evropským trendům, které považují ekologické zemědělství za favorizovanou alternativu pro trvale udržitelnou zemědělskou výrobu v budoucnosti, se biopotraviny stále potýkají s iracionálně nízkou důvěrou českého spotřebitele. Přesto se zvyšujícím se zájmem o kvalitu potravin se i náš spotřebitel nutně začíná více zajímat o ekologické zemědělství jako o prostředí, v němž ekologicky šetrným způsobem vznikají potraviny vysoké kvality.

foto

Biopotraviny: Staly se hitem, a tím zůstanou

4.4.17  |    

Různé pohledy na ekologické zemědělství a biopotraviny přinesl odborný blok přednášek, který uspořádala PRO-BIO LIGA ve spolupráci s ČTPEZ na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution. Zvolená témata byla letos více orientovaná na spotřebitele a mluvčí představili trendy, které sektor za uplynulé čtvrtstoletí ovlivnily.



foto

Informační leták: EZ v Ústeckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…V celém okrese Most najdete jen sedm ekofarem, zatímco na Děčínsku jich je přes sto. Devadesát procent ekologických ploch v kraji jsou pastviny, ale maso ani mléko si tu obvykle nekoupíte, dodává se dalším zpracovatelům. Naštěstí však přibývají také rodinné farmy, které svou produkci prodávají přímo „ze dvora“.

foto

Informační leták: EZ ve Středočeském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Ve Středočeském kraji se ekologicky hospodaří zhruba na 3 % zemědělské půdy, tři čtvrtiny z toho představují louky a pastviny. Na ekofarmách se nejčastěji chovají ovce a kozy. Najdete zde nejvíce ekologických chovů drůbeže v ČR. Každý desátý registrovaný výrobce biopotravin je ze Středočeského kraje a počtem výrobců se tak kraj řadí na druhé místo v ČR.

foto

Informační leták: EZ v Plzeňském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Ekofarmy v Plzeňském kraji chovají nejvíce koní z celé republiky a v počtech skotu (především masného) jsou hned na druhém místě. Najdete zde farmy s vlastní porážkou a prodejem masa přímo ze dvora. V rostlinné bioprodukci převažují obilniny a pícniny, seženete však také bioovoce nebo mošty. Mnoho ekofarem nabízí rovněž ubytování.

foto

Informační leták: EZ v Pardubickém kraji

20.3.17  |     Víte, že…V Pardubickém kraji vznikla první česká akreditovaná kontrolní a certifikační organizace, která zajišťuje kontrolu a certifikaci ekologického zemědělství a jeho produkce už od roku 1999.

foto

Informační leták: EZ v Olomouckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…Olomoucký kraj je kolébkou ekologického zemědělství. V roce 1989 začaly první tři podniky v podhůří Jeseníků hospodařit ekologicky. Dnes je v kraji téměř 14 % zemědělské půdy obhospodařováno ekologicky. Zhruba 6 % z ní je orná půda, na které se nejčastěji pěstuje obilí a luskoviny na zrno, pícniny ke krmení, významné jsou i okopaniny a bylinky. Pětina skotu, více než polovina ovcí a koz a třetina koní je v kraji chována ekologicky, a proto je zde přes 63 % travních porostů v ekologickém režimu.

foto

Informační leták: EZ v Karlovarském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Více než polovinu zemědělské půdy kraje tvoří travní porosty, a proto zde převládá pastevní způsob chovu skotu a ovcí. Téměř 70 % skotu i ovcí z jejich celkového počtu v kraji je chováno na ekofarmách. Najdete zde sice jen velmi málo faremních zpracovatelů, ale jejich výrobky dosahují výborné kvality. Svědčí o tom mimo jiné řada ocenění z potravinářských soutěží, tak neváhejte ochutnat…

foto

Informační leták: EZ v Královéhradeckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…Více než 200 ekofarem hospodaří zhruba na 8 % zemědělské půdy kraje. Převažují zde ekologické pastviny s chovem masného skotu, ovcí a koní. Kraj má třetí nejvyšší zastoupení v ekologickém chovu prasat v ČR. Úspěšně se rozvíjí faremní zpracování masa a ovoce. Turistickému zájmu o region se přizpůsobují i místní ekofarmy, které nabízejí ubytování, stravování nebo vyjížďky na koních.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Poptávka po bioosivu převyšuje nabídku

15.3.17  |     V ekologickém zemědělství je zemědělec povinen použít certifikovaný ekologický rozmnožovací materiál. V České republice jsou však stále hojně využívány výjimky na používání konvenčního osiva. Důvodem je zejména cena bioosiva, jeho nedostatečná nabídka, ale i nezájem trhu o rostlinnou produkci vypěstovanou z certifikovaného bioosiva.

foto

Výroční zpráva ze stacionární polní zkoušky za rok 2015

7.3.17  |     Již druhým rokem probíhá na vybraných zkušebních stanicích ekologický polní pokus, kterým Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský reaguje na rozvoj ekologického zemědělství v České republice. Pokus si klade za cíl posoudit dlouhodobou udržitelnost ekologického hospodaření na orné půdě v podmínkách České republiky.

foto

Tisková zpráva: Copa & Cogeca proti patentování

1.3.17  |     Copa & Cogeca vydala tiskovou zprávu k problematice patentů o které jsme vás již dříve podrobně informovali v článku nazvaném Hrozí monopolizace trhu s osivy?
viz. Zemědělec č. 29/2016.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Zkoušení odrůd pro ekologické zemědělství

17.2.17  |     V roce 2016 proběhl druhý rok zkoušek pro Seznam doporučených odrůd (SDO) v režimu ekologického zemědělství. Jejich cílem je zajistit zemědělcům dostatek informací o vlastnostech odrůd při pěstování v ekologickém systému hospodaření. Zkoušky organizuje ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, odborným garantem je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Za evropskými vizemi kulháme

21.12.16  |     Ve dnech 14. -15. listopadu se v Praze na Ministerstvu zemědělství konal BIOSUMMIT, dvoudenní konference o ekologickém zemědělství a biopotravinách.

foto

Vyšlo v Zemědělci: České biovinařství v roce 2016

18.12.16  |     Ekologické vinohradnictví České republiky je svým rozsahem, kvalitou a intenzitou produkce jedním z mála odvětví ekologického zemědělství, v němž jsou zemědělci České republiky plně srovnatelní s kolegy z nejvyspělejších států EU, jako je  Německá spolková republika nebo Rakousko. 

foto

Infoservis z IFOAM: prosinec 2016

14.12.16  |     Předvánoční Rada ministrů zemědělství EU a rozhodné vystoupení Mariana Jurečky, s jehož názory souzní evropský ekozemědělský sektor; Organic Leadership Course ve Splitu; přístup do databáze organic-market.

foto

TZ PRO-BIO Liga: Právě vychází podrobný manuál k založení KPZ

29.11.16  |     Věříte v lokálnost? Zajímá vás, co všechno ovlivňujete svým nákupem potravin? Chcete mít čerstvé potraviny? Založte si kápézetku. V příručce Zapoj se do KPZ najdete podrobný návod, jak na to. 

foto

Infoservis z IFOAM: říjen 2016

21.10.16  |     Přínášíme podzimní zprávy z dění v Evropě: Jak překlenout informační propast mezi praktiky, vědci a poradci?, GMO v Evropě, nový prováděcí předpis k 1235/2008, pozvánky na konference a kongresy...

foto

Wine & Degustation: Rozhovor s Ing. Milanem Hluchým

14.10.16  |     "Vinaři musí postupně sami pochopit, že je pro ně hospodaření v ekologickém režimu dlouhodobě výhodné, nelze je k tomu nutit," říká zakladatel a předseda spolku Ekovín Dr. Ing Milan Hluchý v rozhovoru, který si můžete přečíst v říjnovém čísle časopisu Wine & Degustation. Článek o tom, proč špičkoví vinaři přechází do ekologického režimu, jak důležité je pro rozvoj jakéhokoliv odvětví kvalitní poradenství i o tom, proč by se zemědělci měli znovu naučit vnímat půdu jako na to nejcennější, co mají. ​​

foto

Vyšlo v Zemědělci: Pacht a zlepšení půdní kvality a Pro komunitou podporované zemědělství

20.9.16  |     V Zemědělci č. 38 jsme informovali o aktualizované metodice pro pachtovní smlouvy a III. Evropském setkání KPZ, které se konalo ve dnech 16.-18. září v Ostravě.
Publikované články najdete v plném znění na našem webu v již dříve zveřejněných aktualitách.

foto

Informační leták: EZ v kraji Vysočina

5.9.16  |     Víte,že...V kraji Vysočina se chová nejvíce ekologických dojnic, koz a prasat v České republice. Ekofarmy zde mají často rodinný ráz a různorodé spektrum zemědělských činností. Tradiční bramborářské a mléčné zaměření regionu se odráží v množství ekostatků pěstujících zeleninu a farem s chovem krav s mléčnou produkcí.

foto

Informační leták: EZ v Jihomoravském kraji

5.9.16  |     Víte,že...Téměř pětina zemědělské půdy v Moravskoslezském kraji je obhospodařována ekologicky. Převažují zde ekologické pastviny s chovem krav, ovcí, koz a koní. Úspěšně se rozvíjí
ovocnářství a faremní zpracování masa a mléčných výrobků. Farmy v horách a podhůří Beskyd a Jeseníků nabízí ubytování a stravování z farmářské produkce.

foto

Informační leták: EZ v Libereckém kraji

5.9.16  |     Víte, že… Více než pětina zemědělské půdy v Libereckém kraji je obhospodařována ekologicky. Přes 45 % této plochy tvoří trvalé travní porosty s chovem zvířat. Šetrné extenzivní hospodaření napomáhá k ekologické stabilitě krajiny v Krkonošském národním parku i v dalších pěti chráněných krajinných oblastech (Kokořínsko, Lužické hory, České středohoří, Jizerské hory a Český ráj). V kraji se rozvíjí ekologické ovocnářství, faremní zpracování mléčných výrobků i chov drůbeže.

foto

Informační leták: EZ ve Zlínském kraji

5.9.16  |     Víte, že… Téměř jedna pětina zemědělské půdy ve Zlínském kraji je obhospo-dařována ekologicky. Stáda masných krav a ovcí se pasou na více než 30 tisících hektarech ekologických luk a pastvin, na orné půdě se ekologicky pěstují zejména pícniny pro hospodářská zvířata, zelenina a obiloviny. Dobře se zde rozvíjí ovocnářství, faremní zpracování mléčných výrobků a agroturistika. Biopotraviny z regionu najdete v obchodech po celé republice.

foto

Informační leták: EZ v Moravskoslezském kraji

5.9.16  |     Víte, že… Téměř pětina zemědělské půdy v Moravskoslezském kraji je obhospodařována ekologicky. Převažují zde ekologické pastviny s chovem krav, ovcí, koz a koní. Úspěšně se rozvíjí ovocnářství a faremní zpracování masa a mléčných výrobků. Farmy v horách a podhůří Beskyd a Jeseníků nabízí ubytování a stravování z farmářské produkce.

foto

Informační leták: EZ v Jihočeském kraji

5.9.16  |     Víte, že ...Jihočeský kraj je region s největší výměrou ekologicky obhospodařované zemědělské půdy v České republice. Díky kopcovitému rázu krajiny s množstvím luk a pastvin tu převažují ekofarmy s chovem masného skotu, ovcí a koz. Více informací v přiloženém letáku.

foto

Pachtovní smlouvy, které ocení ekozemědělci

29.8.16  |    

Právě vychází aktualizovaná Metodika půdního průzkumu zemědělských pozemků určená pro pachtovní smlouvy. Nově nabízí i návrhy řešení v případě, že v době pachtu dojde na pozemku ke zlepšení půdní kvality. To vedle vlastníků ocení zejména ekologičtí zemědělci. Diskuze nad smyslem ekologického zemědělství se tak pro jednou posouvá od debat nad kvalitou biopotravin k reálnému měření přínosů v podobě zhodnocených pozemků.


foto

Vyšlo v Zemědělci: Šetrné agrotechniky na youtube

29.8.16  |     Na youtube kanálu Bioinstitutu můžete nově shlédnout instruktážní videa, mimo jiné zaměřená na techniky redukovaného zpracování půdy v systému ekologického zemědělství. Krátké filmy pravidelně připravuje švýcarský výzkumný ústav FiBL. Přestože se jedná o zahraniční zkušenosti, mohou být videa zajímavým podnětem i u nás.

foto

Infoservis z IFOAM

21.7.16  |     Žhavé letní novinky z dění nejen v EU: Co (ne)přineslo nizozemské předsednictví a jak naváží Slováci? Zveřejnění dobrovolných zásad udržitelného hospodaření s půdou z pera FAO doporučuje EZ. Společná zemědělská politika EU se míjí slibovaným účinkem, sděluje FiBL. Cíl pro ČR snížit emise ze zemědělství o 14 % do roku 2030. 25 000 EUR za dobrý nápad. Brexit a důsledky pro EZ v EU. A nejen to!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | »

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect