www.ctpez.czČlánky › Články/komentáře

Články/komentáře


foto

Informační leták: EZ v Ústeckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…V celém okrese Most najdete jen sedm ekofarem, zatímco na Děčínsku jich je přes sto. Devadesát procent ekologických ploch v kraji jsou pastviny, ale maso ani mléko si tu obvykle nekoupíte, dodává se dalším zpracovatelům. Naštěstí však přibývají také rodinné farmy, které svou produkci prodávají přímo „ze dvora“.

foto

Informační leták: EZ ve Středočeském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Ve Středočeském kraji se ekologicky hospodaří zhruba na 3 % zemědělské půdy, tři čtvrtiny z toho představují louky a pastviny. Na ekofarmách se nejčastěji chovají ovce a kozy. Najdete zde nejvíce ekologických chovů drůbeže v ČR. Každý desátý registrovaný výrobce biopotravin je ze Středočeského kraje a počtem výrobců se tak kraj řadí na druhé místo v ČR.

foto

Informační leták: EZ v Plzeňském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Ekofarmy v Plzeňském kraji chovají nejvíce koní z celé republiky a v počtech skotu (především masného) jsou hned na druhém místě. Najdete zde farmy s vlastní porážkou a prodejem masa přímo ze dvora. V rostlinné bioprodukci převažují obilniny a pícniny, seženete však také bioovoce nebo mošty. Mnoho ekofarem nabízí rovněž ubytování.

foto

Informační leták: EZ v Pardubickém kraji

20.3.17  |     Víte, že…V Pardubickém kraji vznikla první česká akreditovaná kontrolní a certifikační organizace, která zajišťuje kontrolu a certifikaci ekologického zemědělství a jeho produkce už od roku 1999.

foto

Informační leták: EZ v Olomouckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…Olomoucký kraj je kolébkou ekologického zemědělství. V roce 1989 začaly první tři podniky v podhůří Jeseníků hospodařit ekologicky. Dnes je v kraji téměř 14 % zemědělské půdy obhospodařováno ekologicky. Zhruba 6 % z ní je orná půda, na které se nejčastěji pěstuje obilí a luskoviny na zrno, pícniny ke krmení, významné jsou i okopaniny a bylinky. Pětina skotu, více než polovina ovcí a koz a třetina koní je v kraji chována ekologicky, a proto je zde přes 63 % travních porostů v ekologickém režimu.

foto

Informační leták: EZ v Karlovarském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Více než polovinu zemědělské půdy kraje tvoří travní porosty, a proto zde převládá pastevní způsob chovu skotu a ovcí. Téměř 70 % skotu i ovcí z jejich celkového počtu v kraji je chováno na ekofarmách. Najdete zde sice jen velmi málo faremních zpracovatelů, ale jejich výrobky dosahují výborné kvality. Svědčí o tom mimo jiné řada ocenění z potravinářských soutěží, tak neváhejte ochutnat…

foto

Informační leták: EZ v Královéhradeckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…Více než 200 ekofarem hospodaří zhruba na 8 % zemědělské půdy kraje. Převažují zde ekologické pastviny s chovem masného skotu, ovcí a koní. Kraj má třetí nejvyšší zastoupení v ekologickém chovu prasat v ČR. Úspěšně se rozvíjí faremní zpracování masa a ovoce. Turistickému zájmu o region se přizpůsobují i místní ekofarmy, které nabízejí ubytování, stravování nebo vyjížďky na koních.

foto

Výroční zpráva ze stacionární polní zkoušky za rok 2015

7.3.17  |     Již druhým rokem probíhá na vybraných zkušebních stanicích ekologický polní pokus, kterým Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský reaguje na rozvoj ekologického zemědělství v České republice. Pokus si klade za cíl posoudit dlouhodobou udržitelnost ekologického hospodaření na orné půdě v podmínkách České republiky.

foto

Tisková zpráva: Copa & Cogeca proti patentování

1.3.17  |     Copa & Cogeca vydala tiskovou zprávu k problematice patentů o které jsme vás již dříve podrobně informovali v článku nazvaném Hrozí monopolizace trhu s osivy?
viz. Zemědělec č. 29/2016.

foto

Infoservis z IFOAM: prosinec 2016

14.12.16  |     Předvánoční Rada ministrů zemědělství EU a rozhodné vystoupení Mariana Jurečky, s jehož názory souzní evropský ekozemědělský sektor; Organic Leadership Course ve Splitu; přístup do databáze organic-market.

foto

TZ PRO-BIO Liga: Právě vychází podrobný manuál k založení KPZ

29.11.16  |     Věříte v lokálnost? Zajímá vás, co všechno ovlivňujete svým nákupem potravin? Chcete mít čerstvé potraviny? Založte si kápézetku. V příručce Zapoj se do KPZ najdete podrobný návod, jak na to. 

foto

Infoservis z IFOAM: říjen 2016

21.10.16  |     Přínášíme podzimní zprávy z dění v Evropě: Jak překlenout informační propast mezi praktiky, vědci a poradci?, GMO v Evropě, nový prováděcí předpis k 1235/2008, pozvánky na konference a kongresy...

foto

Wine & Degustation: Rozhovor s Ing. Milanem Hluchým

14.10.16  |     "Vinaři musí postupně sami pochopit, že je pro ně hospodaření v ekologickém režimu dlouhodobě výhodné, nelze je k tomu nutit," říká zakladatel a předseda spolku Ekovín Dr. Ing Milan Hluchý v rozhovoru, který si můžete přečíst v říjnovém čísle časopisu Wine & Degustation. Článek o tom, proč špičkoví vinaři přechází do ekologického režimu, jak důležité je pro rozvoj jakéhokoliv odvětví kvalitní poradenství i o tom, proč by se zemědělci měli znovu naučit vnímat půdu jako na to nejcennější, co mají. ​​

foto

Vyšlo v Zemědělci: Pacht a zlepšení půdní kvality a Pro komunitou podporované zemědělství

20.9.16  |     V Zemědělci č. 38 jsme informovali o aktualizované metodice pro pachtovní smlouvy a III. Evropském setkání KPZ, které se konalo ve dnech 16.-18. září v Ostravě.
Publikované články najdete v plném znění na našem webu v již dříve zveřejněných aktualitách.

foto

Informační leták: EZ v kraji Vysočina

5.9.16  |     Víte,že...V kraji Vysočina se chová nejvíce ekologických dojnic, koz a prasat v České republice. Ekofarmy zde mají často rodinný ráz a různorodé spektrum zemědělských činností. Tradiční bramborářské a mléčné zaměření regionu se odráží v množství ekostatků pěstujících zeleninu a farem s chovem krav s mléčnou produkcí.

foto

Informační leták: EZ v Jihomoravském kraji

5.9.16  |     Víte,že...Téměř pětina zemědělské půdy v Moravskoslezském kraji je obhospodařována ekologicky. Převažují zde ekologické pastviny s chovem krav, ovcí, koz a koní. Úspěšně se rozvíjí
ovocnářství a faremní zpracování masa a mléčných výrobků. Farmy v horách a podhůří Beskyd a Jeseníků nabízí ubytování a stravování z farmářské produkce.

foto

Informační leták: EZ v Libereckém kraji

5.9.16  |     Víte, že… Více než pětina zemědělské půdy v Libereckém kraji je obhospodařována ekologicky. Přes 45 % této plochy tvoří trvalé travní porosty s chovem zvířat. Šetrné extenzivní hospodaření napomáhá k ekologické stabilitě krajiny v Krkonošském národním parku i v dalších pěti chráněných krajinných oblastech (Kokořínsko, Lužické hory, České středohoří, Jizerské hory a Český ráj). V kraji se rozvíjí ekologické ovocnářství, faremní zpracování mléčných výrobků i chov drůbeže.

foto

Informační leták: EZ ve Zlínském kraji

5.9.16  |     Víte, že… Téměř jedna pětina zemědělské půdy ve Zlínském kraji je obhospo-dařována ekologicky. Stáda masných krav a ovcí se pasou na více než 30 tisících hektarech ekologických luk a pastvin, na orné půdě se ekologicky pěstují zejména pícniny pro hospodářská zvířata, zelenina a obiloviny. Dobře se zde rozvíjí ovocnářství, faremní zpracování mléčných výrobků a agroturistika. Biopotraviny z regionu najdete v obchodech po celé republice.

foto

Informační leták: EZ v Moravskoslezském kraji

5.9.16  |     Víte, že… Téměř pětina zemědělské půdy v Moravskoslezském kraji je obhospodařována ekologicky. Převažují zde ekologické pastviny s chovem krav, ovcí, koz a koní. Úspěšně se rozvíjí ovocnářství a faremní zpracování masa a mléčných výrobků. Farmy v horách a podhůří Beskyd a Jeseníků nabízí ubytování a stravování z farmářské produkce.

foto

Informační leták: EZ v Jihočeském kraji

5.9.16  |     Víte, že ...Jihočeský kraj je region s největší výměrou ekologicky obhospodařované zemědělské půdy v České republice. Díky kopcovitému rázu krajiny s množstvím luk a pastvin tu převažují ekofarmy s chovem masného skotu, ovcí a koz. Více informací v přiloženém letáku.

foto

Pachtovní smlouvy, které ocení ekozemědělci

29.8.16  |    

Právě vychází aktualizovaná Metodika půdního průzkumu zemědělských pozemků určená pro pachtovní smlouvy. Nově nabízí i návrhy řešení v případě, že v době pachtu dojde na pozemku ke zlepšení půdní kvality. To vedle vlastníků ocení zejména ekologičtí zemědělci. Diskuze nad smyslem ekologického zemědělství se tak pro jednou posouvá od debat nad kvalitou biopotravin k reálnému měření přínosů v podobě zhodnocených pozemků.


foto

Vyšlo v Zemědělci: Šetrné agrotechniky na youtube

29.8.16  |     Na youtube kanálu Bioinstitutu můžete nově shlédnout instruktážní videa, mimo jiné zaměřená na techniky redukovaného zpracování půdy v systému ekologického zemědělství. Krátké filmy pravidelně připravuje švýcarský výzkumný ústav FiBL. Přestože se jedná o zahraniční zkušenosti, mohou být videa zajímavým podnětem i u nás.

foto

Infoservis z IFOAM

21.7.16  |     Žhavé letní novinky z dění nejen v EU: Co (ne)přineslo nizozemské předsednictví a jak naváží Slováci? Zveřejnění dobrovolných zásad udržitelného hospodaření s půdou z pera FAO doporučuje EZ. Společná zemědělská politika EU se míjí slibovaným účinkem, sděluje FiBL. Cíl pro ČR snížit emise ze zemědělství o 14 % do roku 2030. 25 000 EUR za dobrý nápad. Brexit a důsledky pro EZ v EU. A nejen to!

foto

Vyšlo v Potravinářské revue: Biomléko: rozdíly v mastných kyselinách i množství jódu

10.6.16  |     Začátkem letošního roku byla v British Journal of Nutrition zveřejněna rozsáhlá srovnávací studie, která sledovala rozdíly mezi mlékem z ekologické a konvenční produkce. Výsledky systematického přehledu a meta analýzy poukázaly vedle rozdílů v kvalitě a množství nenasycených kyselin a dalších sledovaných složek také na výrazně vyšší množství jódu v konvenčním mléce. Skutečnost, vysvětlovaná zejména extenzivním způsobem odchovu v ekologických mléčných chovech, může být zajímavým příspěvkem do diskuze o optimálním vyvažování množství přijímaného jódu i v české populaci.

foto

Infoservis z IFOAM: květen 2016

30.5.16  |     Co se děje v Evropě? Trialog o návrhu nařízení o ekologické produkci vrcholí, řeší se patenty na standardně šlechtěná osiva i (ne)prodloužení povolení používání glykofosfátů. Nespí ani příprava TTIP.

foto

Infoservis z IFOAM: duben 2016

11.4.16  |     Přinášíme novinky z průběhu Trialogu o návrhu nařízení o EZ; informujeme o novém předsednictvu IFOAM EU, kam byl zvolen i Jiří Lehejček z ČTPEZ, jako jediný zástupce z nových členských států EU; přinášíme klíčové myšlenky Evropského ekozemědělského kongresu a mnoho dalšího.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Ekozemědělci doplácí na DDT

29.3.16  |     Užívání DDT je sice v České republice zakázáno od roku 1974, zemědělce však tato zátěž ohrožuje dodnes. Jeho výskyt v potravinách je důkazem toho, jak mohou dopady kdysi zdánlivě bezpečných řešení negativně ovlivňovat zemědělskou produkci i po desítkách let. A to nezávisle na stávajícím způsobu hospodaření.

foto

Mundus Vini Biofach: Zlatá medaile pro biovíno z České republiky. Úspěch i pro 950 ha vinic bez syntetických pesticidů

26.2.16  |     Rýnský ryzlink z vinařství Lenky Kadubcové z Lipova na Hodonínsku získal zlatou medaili v prestižní mezinárodní soutěži biovín Mundus Vini Biofach. Ocenění je dalším potvrzením, že přechod českých a moravských vinařů na ekologický systém přináší výsledky. Bonusem je nejen vysoce kvalitní víno, ale i 950 ha vinic bez syntetických pesticidů a hnojiv v nejexponovanějších vinařských oblastech Moravy.

foto

Infoservis z IFOAM: únor 2016 (2)

25.2.16  |     Pravidelná dávka vašich aktualit z dění v Evropě. Informujeme o průběhu Trialogu, který vyústí až v nové nařízení o EZ, aktuálních rizicích spojených s GM kukuřicí, nabídce pracovní pozice v IFOAM EU a novém katalogu certifikovaných společností, který vyvíjí IFOAM Organics International ve spolupráci s kontrolními organizacemi.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | »

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect