www.ctpez.czČlánkyČlánky/komentáře › argumenty

Články/komentáře

foto

Veřejné konzultace k budoucí Společné zemědělské politice

12.4.17  |    

V souvislosti s reformou společné zemědělské politiky (SZP) EU nabízí od minulého měsíce Evropská komise možnost vyjádřit se k nasměrování budoucí evropské legislativy formou veřejné konzultace. V dotazníku, dostupném v českém jazyce na stránkách DG AGRI, můžete do 2. května odpovědět na 34 otázek, které se ve čtyřech blocích zabývají aktuální problematikou SZP, jejím směřováním v budoucnosti, modernizací a celkovým zjednodušením.


foto

Tisková zpráva: Copa & Cogeca proti patentování

1.3.17  |     Copa & Cogeca vydala tiskovou zprávu k problematice patentů o které jsme vás již dříve podrobně informovali v článku nazvaném Hrozí monopolizace trhu s osivy?
viz. Zemědělec č. 29/2016.

foto

TZ Ekovín: Opětovné povolení fosfonátu draselného v ekologických vinicích je žádoucí

24.11.16  |     ​​​​​​​Spolková země Badensko-Würtenbersko spolu s Lucemburskem, Rakouskem a Českou republikou, jakož i poslanci Evropského parlamentu a spolky ekologických vinařů jednotlivých spolkových zemí SRN, České republiky a Svazem vinařů SRN podporují vedle mědi opětovné povolení fosfonátu draselného k ochraně ekologických vinic v roce 2017.

foto

Vyšlo v Potravinářské revue: Biomléko: rozdíly v mastných kyselinách i množství jódu

10.6.16  |     Začátkem letošního roku byla v British Journal of Nutrition zveřejněna rozsáhlá srovnávací studie, která sledovala rozdíly mezi mlékem z ekologické a konvenční produkce. Výsledky systematického přehledu a meta analýzy poukázaly vedle rozdílů v kvalitě a množství nenasycených kyselin a dalších sledovaných složek také na výrazně vyšší množství jódu v konvenčním mléce. Skutečnost, vysvětlovaná zejména extenzivním způsobem odchovu v ekologických mléčných chovech, může být zajímavým příspěvkem do diskuze o optimálním vyvažování množství přijímaného jódu i v české populaci.

foto

British Journal of Nutrition: Prokázány jasné rozdíly mezi konvenčním a bio mlékem a masem

16.2.16  |     Dvě studie zaměřené na porovnání konvenční a bio produkce mléka a masa aktuálně publikované v prestižním British Journal of Nutrition opětovně potvrdily kvalitativní rozdíly mezi bio a konvencí. Studie prokázaly rozdíly zejména ve složení mastných kyselin, v koncentracích základních minerálních látek a antioxidantů ve prospěch bioprodukce a dále výrazně větší obsah jódu v konvenčním mléce.

foto

V neděli 13.9. se podívejte na dokumentární film "Půda na zabití"

12.9.15  |     V neděli 13.9 a v úterý 15.9. bude v rámci publicistického pořadu Nedej vysílán dokumentární film Zbyňka Fialy "Půda na zabití", na jehož přípravě se podílala ČTPEZ. Film mapuje aktualní situaci o stavu zemědělské půdy v České republice a můžete zde vidět některé z našich členů. Část záběrů se mimo jiné natáčela s Wilfriedem Hartlem v Bioforschung Austria, institutem, jenž se aktivně zabývá výzkumem kvality půdy v ekologickém zemědělství. Odkaz na film najdete níže.

foto

Zástupci 12 nevládních organizací požadují změnu dotačních podmínek

23.6.15  |     V současné době vrcholí nastavení nejdůležitějších národních podmínek Programu rozvoje venkova na období 2014 – 2020. Zástupci dvanácti nevládních organizací však sledují současné návrhy a postoje Ministerstva zemědělství, týkající se výše uvedeného nastavení, s velkými obavami. Zcela se z nich totiž vytrácí hlavní smysl podpor, které by měly prioritně dopomoci ke skutečnému rozvoji venkova a udržitelného zemědělství.

foto

ČTPEZ dvakrát v televizi

28.4.15  |     V rámci Festivalu Evolution a jeho veletrhu Biostyl vystoupili zástupci ČTPEZ a ekologického sektoru v televizním vysílání. Andrea Hrabalová za ČTPEZ a Karel Matěj (PRO-BIO Obchodní společnost) ve Snídani s Novou (17.4.) a Jan Marek z Abecertu s Kateřinou Čapounovou z ČTPEZ v ranním vysílání Studia 6 České televize. Tématem byly vývoj ekologického zemědělství za posledních deset let a kvalita, kontroly a podvody v biopotravinách.

foto

Vychází Ročenka 2013 Ekologické zemědělství v ČR

20.1.15  |     Elektronicky vychází ročenka ekologického zemědělství, která shrnuje statistické informace o ekologickém zemědělství v České republice za rok 2013. Ročenka i tentokrát vychází dvojjazyčně.

foto

Schválení evropské směrnice o GMO impulsem k zahájení kvalifikované diskuze

15.1.15  |     15. 1. 2015 - Členské státy se nyní mohou samy rozhodovat, zda na svém území budou pěstovat geneticky modifikované plodiny či ne. Ekologičtí zemědělci v souvislosti s novým EU nařízením o geneticky modifikovaných plodinách upozorňují na absenci věcné veřejné diskuze, neochotu státu hledat alternativní řešení jako náhradu za dovážené GM plodiny a možnost vytváření GMO free zón jako nástroje pro snížení možnosti kontaminace i šanci pro upevnění a rozvoj regionů. (aktualizováno)

foto

Produkty ekologické a konvenční produkce se zásadně liší v obsahu antioxidantů, těžkých kovů a reziduí pesticidů

19.7.14  |     Výsledky aktuálně nejrozsáhlejší studie zaměřené na rozdíly mezi kvalitou produktů konvenčního a ekologického zemědělství dokazují, že jsou mezi nimi zásadní rozdíly. Studie , která byla zveřejněna 15.7. v prestižním British Journal of Nutrition, potvrzuje, že ekologicky pěstované plodiny mají oproti produktům konvenčního zemědělství mnohem více antioxidantů, obsahují o polovinu méně kadmia a minimum reziduí pesticidů. Na výzkumu vedeným mezinárodním týmem expertů v čele s prof. Carlo Leifertem (University of Newcastle, Velká Británie) a Ursem Nigglim (FiBL, Švýcarsko) se podílel také český Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i. v Ruzyni. Výsledky studie vyvrací závěry výzkumu UK Food Standards Agency (FSA) z 2009.

foto

Reakce ČTPEZ na test mouky v MF Dnes 4.4. 2014

10.4.14  |     Dne 4.4. byl v příloze Test MF Dnes zveřejněn výsledek testování mouky, ve kterém byly testovány také hladké mouky pocházející z ekologického produkce. Vzhledem k interpretaci výsledků testování, které považujeme za tendenční a zkreslující, jsme reagovali dopisem, který najdete v příloze.
V odkazu najdete také reakci PRO-BIO obchodní společnosti.

foto

Vychází Ročenka 2012 Ekologické zemědělství v ČR

26.3.14  |     Elektronicky vychází ročenka ekologického zemědělství, která shrnuje statistické informace o ekologickém zemědělství v České republice za rok 2012. Ročenka i tentokrát vychází dvojjazyčně.

foto

Biopotraviny mají stabilní místo v nákupním košíku

2.4.13  |    

Průzkum firmy KPMG z 26. 3. 2013 potvrzuje, že biopotraviny mají stabilní pozici v nákupních košících českých spotřebitelů. Skupina, která nakupuje biopotraviny se nemění i navzdory zdražování potravin. Dokonce vzrostla skupina, která si biopotraviny občas koupí jako doplněk do svého jídelníčku.


foto

Vychází Ročenka 2011 Ekologické zemědělství v ČR

17.12.12  |     Elektronicky i v tištěné verzi vychází ročenka ekologického zemědělství, která shrnuje statistické informace o ekologickém zemědělství v České republice za rok 2011. Ročenka tentokráte vychází dvojjazyčně a v rozšířené verzi - najdete v ní také statistiku za rok 2010, která doposud nebyla publikována.

foto

Slušná porce (nebio) demagogie

25.10.12  |     Reakce Ing. Hutaře a Ing. Urbana na další z řady článků profesora Jaroslava Petra. "Již delší dobu nás bloger Jaroslav Petr (JaroslavPetr.bigbloger.lidovky.cz) zásobuje svými protiekologickými článečky, nad kterými by šlo jen mávnout rukou, kdyby je tu a tam nepřebírala nějaká média, jak například LN nebo MF Dnes. Navíc se nám stále plní mailová schránka, jak nám jeho texty s úsměškem nebo nevolí přeposílají naši známí a čekají, jak budeme reagovat."

foto

Studie porovnává bezpečnost a přínosy bio a konvenčních potravin

11.9.12  |    

Nově publikovaná studie hledá odpověď na otázku, zda jsou biopotraviny bezpečnější a zdravější než konveční. Přináší několik pro biopotraviny pozitivních závěrů, přesto celkově vyznívá spíše rezervovaně. Je nutno připomenout, že hledání odpovědi na to, které potraviny jsou zdravější, je velmi komplexní a ani tato studie nepodává komplexní pohled na problematiku. Přinášíme proto dále do diskuse vyjádření odbornice na zdravotní prevenci a výživu Mgr. Margit Slimákové, Ph.D.


foto

Biopotraviny obsahují éčka… ano!

24.8.12  |     České republice se aktuálně ke zpracování potravin používá celkem cca 320 látek, které byly pro jednoduchost a záruku, že jsou bezpečné označeny písmenem E a číselným kódem. Dnes éčka považujeme často za nebezpečí a ohrožení našeho zdraví a tak bychom je ve „zdravých“ biopotravinách nečekali.

foto

Ekologické zemědělství bez mýtů

30.1.12  |     V letošním roce se stále častěji začaly objevovat mediální útoky proti biopotravinám. Trend přízně médií se obrátil, dříve pozitivně vnímaný obor byl letos v médiích prezentován převážně negativně.
Vyvrácení těch nejčastěji opakovaných mýtů bylo sepsáno ve srozumitelné podobě a v souvislostech v této publikaci.


foto

Reakce Dr. Josefa Dlouhéhona na článek v časopise Respekt ze dne 26.6.2011 „V zajetí mýtů aneb Biozemědělství Zemi nespasí"

12.7.11  |     Autor článku, Martin Uhlíř, se svým výběrem tématu a laděním rozhovoru s nizozemským vědcem Prem Bindrabanem připojuje k trendu negativních článků o ekologickém zemědělství. Na tom není nic špatného, špatné ale je, že jak Uhlíř svými otázkami, tak i Bindraban svými odpověďmi vykazují nedostatečné znalosti o ekologickém zemědělství, které kritizují. Podílejí se tak na šíření mýtů (nepravd) o ekologickém zemědělství, což nepřispívá k serióznosti společenské diskuze.

foto

Ekologické zemědělství nezvyšuje riziko bakteriální kontaminace potravin

22.6.11  |     Švýcarský výzkumný institut ekologického zemědělství FiBL přináší výzkumem podložená fakta, která dokládají, že výskyt a kontaminace potravin bakterií EHEC nemá přímou souvislost s ekologickým hospodařením, které více využívá statkových hnojiv, ale naopak souvisí spíše s intenzivním výkrmem hospodářských zvířat.

foto

Produkce biopotravin opět v rukou novinářů aneb nová příležitost osvětlit, jak to s biopotravinami doopravdy je

7.6.11  |     Mladá Fronta Dnes vydala v sobotu dne 4. 6.2011 opět jeden ze svých zaujatých článků „Bez chemie, ale s parazity. Bio nerovná se zdravé“, který nabízí čtenáři naprosto zkreslený, z kontextu vytržený, pohled na biopotraviny, kde názor autora bez jakýchkoliv znalostí pravidel zemědělské prvovýroby zastrašuje konzumenty nákazou a parazity, dokonce smrtí po konzumaci biopotravin. Nepravdivé informace z tohoto článku vyplývající bychom Vám nyní rádi osvětlili a uvedli na pravou míru.

foto

Kontrola a certifikace biopotravin

1.1.11  |     V médiích a mezi veřejností se dnes často vyskytuje celá řada chybných tvrzení a nepřesností o ekologickém zemědělství a zvláště o biopotravinách. Je až pozoruhodné, s jakou houževnatostí se tyto často neodborné a špatně podložené úvahy a názory opakovaně vyskytují ve veřejné diskuzi již řadu let a zvyšují tak dezorientaci konzumentů.

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect