www.ctpez.czČlánkyČlánky/komentáře › biomaso

Články/komentáře

foto

Pozvánka na seminář: Bio ve Středočeském kraji

5.4.17  |     Poděbradská hotelová škola se dne 19. dubna 2017 opět po roce stane hostitelkou semináře zaměřeného na biopotraviny. Hlavním tématem bude chov skotu v ekologickém zemědělství a produkce biohovězího. Seminář začíná v 10:00 hodin v aule Hotelové školy a Vyšší odborné školy hotelnictví a turismu v Poděbradech (Komenského 156/III).

foto

Regionální potraviny do školních jídelen

5.4.17  |     Pozvánka na kulatý stůl nejen pro vedoucí školních jídelen a producenty potravin. Tato akce přímo navazuje na seminář BIO ve středočeském kraji v aule Hotelové školy a Vyšší odborné školy hotelnictví a turismu v Poděbradech (Komenského 156/III) dne 19. dubna 2017 od 14 hodin.

foto

Biopotraviny: Staly se hitem, a tím zůstanou

4.4.17  |    

Různé pohledy na ekologické zemědělství a biopotraviny přinesl odborný blok přednášek, který uspořádala PRO-BIO LIGA ve spolupráci s ČTPEZ na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution. Zvolená témata byla letos více orientovaná na spotřebitele a mluvčí představili trendy, které sektor za uplynulé čtvrtstoletí ovlivnily.


foto

Pozvánka na blok přednášek o ekologickém zemědělství a biopotravinách na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution

15.3.17  |     Blok přednášek letos přináší spotřebitelská témata zaměřená na fenomén faremního zpracování, trendy v biosektoru v ČR i zahraničí, pravidla značení a úřední kontroly ekologické produkce či možnosti zkrácení cesty biopotravin z farmy přímo ke spotřebiteli. Návštěvníci se mimo jiné mohou těšit také na minikurz výroby čerstvého přírodního sýru završený ochutnávkou.

foto

Vyšla příručka Pastevní výkrm skotu. Produkce kvalitního hovězího masa na základě objemného krmiva

26.4.16  |     Bioinstitit vydal ve spolupráci se švýcarským výzkumným ústavem FiBL další z praktických příruček, tentokrát zaměřenou na pastevní výkrm skotu. Intenzivní formy výkrmu vyžadují velké množství jadrného krmiva. Ekologické podniky hospodařící převážně na trvalých travních porostech však náklady na nákup jádra v biokvalitě mohou jen stěží promítnout do prodejní ceny. Pokud naopak produkují maso v pastevním výkrmu, mohou v porovnání s jinými produkčními systémy dosáhnout významných úspor práce a peněz. Zajímavostí je marketingový koncept odbytu tohoto masa pod jednotou značkou do obchodních řetězců.

foto

British Journal of Nutrition: Prokázány jasné rozdíly mezi konvenčním a bio mlékem a masem

16.2.16  |     Dvě studie zaměřené na porovnání konvenční a bio produkce mléka a masa aktuálně publikované v prestižním British Journal of Nutrition opětovně potvrdily kvalitativní rozdíly mezi bio a konvencí. Studie prokázaly rozdíly zejména ve složení mastných kyselin, v koncentracích základních minerálních látek a antioxidantů ve prospěch bioprodukce a dále výrazně větší obsah jódu v konvenčním mléce.

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect