www.ctpez.czČlánkyČlánky/komentáře › biomléko

Články/komentáře

foto

Biopotraviny: Staly se hitem, a tím zůstanou

4.4.17  |    

Různé pohledy na ekologické zemědělství a biopotraviny přinesl odborný blok přednášek, který uspořádala PRO-BIO LIGA ve spolupráci s ČTPEZ na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution. Zvolená témata byla letos více orientovaná na spotřebitele a mluvčí představili trendy, které sektor za uplynulé čtvrtstoletí ovlivnily.


foto

Pozvánka na blok přednášek o ekologickém zemědělství a biopotravinách na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution

15.3.17  |     Blok přednášek letos přináší spotřebitelská témata zaměřená na fenomén faremního zpracování, trendy v biosektoru v ČR i zahraničí, pravidla značení a úřední kontroly ekologické produkce či možnosti zkrácení cesty biopotravin z farmy přímo ke spotřebiteli. Návštěvníci se mimo jiné mohou těšit také na minikurz výroby čerstvého přírodního sýru završený ochutnávkou.

foto

Vyšlo v Agrobázi: Biomléko - alternativa v době mléčné krize?

4.9.16  |     Stručný přehled o vývoji hlavních ukazatelů bilance mléka v ČR za roky 2000 až 2015 a rozsahu produkce biomléka z českých ekofarem včetně údajů o jeho uplatnění na trhu. Zmíněny jsou hlavní rozdíly v ekologickém a konvenčním chovu mléčných krav.

foto

Vyšlo v Potravinářské revue: Biomléko: rozdíly v mastných kyselinách i množství jódu

10.6.16  |     Začátkem letošního roku byla v British Journal of Nutrition zveřejněna rozsáhlá srovnávací studie, která sledovala rozdíly mezi mlékem z ekologické a konvenční produkce. Výsledky systematického přehledu a meta analýzy poukázaly vedle rozdílů v kvalitě a množství nenasycených kyselin a dalších sledovaných složek také na výrazně vyšší množství jódu v konvenčním mléce. Skutečnost, vysvětlovaná zejména extenzivním způsobem odchovu v ekologických mléčných chovech, může být zajímavým příspěvkem do diskuze o optimálním vyvažování množství přijímaného jódu i v české populaci.

foto

Pozvánka na seminář: Bio ve Středočeském kraji

29.5.16  |     Pozvánka na seminář o ekologickém zemědělství, biopotravinách a jejich odbytu v rámci Středočeského kraje, který se koná v úterý 7.6. v Poděbradech. Na semináři získáte nejen detailní informace o ekologických farmách a výrobcích v regionu, ale také o možnostech nabídky místních biopotravin.

foto

British Journal of Nutrition: Prokázány jasné rozdíly mezi konvenčním a bio mlékem a masem

16.2.16  |     Dvě studie zaměřené na porovnání konvenční a bio produkce mléka a masa aktuálně publikované v prestižním British Journal of Nutrition opětovně potvrdily kvalitativní rozdíly mezi bio a konvencí. Studie prokázaly rozdíly zejména ve složení mastných kyselin, v koncentracích základních minerálních látek a antioxidantů ve prospěch bioprodukce a dále výrazně větší obsah jódu v konvenčním mléce.

foto

Vyšlo v Zemědělci: České biomléko - vývoj a výzvy

27.9.15  |     Zrušení mléčných kvót otřáslo letos cenami konvenčního mléka. Jak se zatím zdá, výkupní ceny biomléka zůstávají víceméně stabilní. Evropští spotřebitelé bio podrželi. Jak si biomléčná produkce vede v České republice?

foto

Info z IFOAM EU: Na stránkách European Milk Market Observatory naleznete evropské statistiky o mléce

29.5.14  |     V souvislosti s ukončením mléčných kvót 31.3.2015 představila Evropská komise projekt "European Milk Market Observatory". Jedná se o webové stránky, na kterých najdete informace o cenách mléka v EU, vývoj produkce a trhu s mléčnými produkty.

foto

Biomléko: Klikaté cesty k obživě

12.5.14  |     Příběh českého biomléka. Zakroucené cestičky zákaznických přání, výrobní reality a sedláků, kteří chtějí přežít. V roce 2007 působilo v České republice 33 mléčných ekofarem. Během následujících let vzrostl jejich počet více než trojnásobně.

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect