www.ctpez.czČlánkyČlánky/komentáře › biopotraviny

Články/komentáře

foto

Infoservis z IFOAM: červen 2017

22.6.17  |     Přinášíme novou porci aktualit z Evropy: Biopotraviny opět výrazně uspěly ve srovnání reziduí pesticidů oproti konvenčním; nekončící vyjednávání o návrhu nařízení o ekologické produkci; projekt "Internet of Food and Farming", pozvánky na kongresy a možnost podpisu peticí za zkvalitnění evropské legislativy v oblasti ochrany životního prostředí ve vztahu k zemědělství; pracovní příležitosti a další...

foto

Pozvánka na seminář: Bio ve Zlínském kraji

25.4.17  |     Zjistit víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách ve vašem - Zlínském kraji můžete na semináři, který pořádá Bioinstitut, o.p.s. Uskuteční se ve středu 10. května 2017 od 10:00 hod na Střední škole zemědělské a přírodovědné (nábřeží Dukelských hrdinů 570) v Rožnově pod Radhoštěm. Tématem budou mléčné výrobky a faremní zpracování-výroba biopotravin.

foto

Pozvánka na seminář: Bio ve Středočeském kraji

5.4.17  |     Poděbradská hotelová škola se dne 19. dubna 2017 opět po roce stane hostitelkou semináře zaměřeného na biopotraviny. Hlavním tématem bude chov skotu v ekologickém zemědělství a produkce biohovězího. Seminář začíná v 10:00 hodin v aule Hotelové školy a Vyšší odborné školy hotelnictví a turismu v Poděbradech (Komenského 156/III).

foto

Regionální potraviny do školních jídelen

5.4.17  |     Pozvánka na kulatý stůl nejen pro vedoucí školních jídelen a producenty potravin. Tato akce přímo navazuje na seminář BIO ve středočeském kraji v aule Hotelové školy a Vyšší odborné školy hotelnictví a turismu v Poděbradech (Komenského 156/III) dne 19. dubna 2017 od 14 hodin.

foto

Biopotraviny: Staly se hitem, a tím zůstanou

4.4.17  |    

Různé pohledy na ekologické zemědělství a biopotraviny přinesl odborný blok přednášek, který uspořádala PRO-BIO LIGA ve spolupráci s ČTPEZ na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution. Zvolená témata byla letos více orientovaná na spotřebitele a mluvčí představili trendy, které sektor za uplynulé čtvrtstoletí ovlivnily.



foto

Pozvánka na blok přednášek o ekologickém zemědělství a biopotravinách na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution

15.3.17  |     Blok přednášek letos přináší spotřebitelská témata zaměřená na fenomén faremního zpracování, trendy v biosektoru v ČR i zahraničí, pravidla značení a úřední kontroly ekologické produkce či možnosti zkrácení cesty biopotravin z farmy přímo ke spotřebiteli. Návštěvníci se mimo jiné mohou těšit také na minikurz výroby čerstvého přírodního sýru završený ochutnávkou.

foto

Pozvánka na seminář a workshop: Udržitelné stravování – regionální, sezónní, bio a čerstvé potraviny ve veřejném stravování

28.2.17  |    

Datum konání: 31. 3. 2017

Místo konání: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště SČMSD, Žatec

Bližší informace v přiložené pozvánce.

foto

Pozvánka na seminář: Bio v Moravskoslezském kraji

9.11.16  |    

Získejte detailní informace o ekologických farmách a výrobcích biopotravin v Moravskoslezském kraji. Zjistěte víc o možnostech odběru biopotravin i o zajímavých ekozemědělských projektech, které v regionu probíhají. Seminář o ekologickém zemědělství a biopotravinách v Moravskoslezském kraji se koná 22. 11. 2016 v Opavě, v budově Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy, Tyršova 867/34 od 9:00 hod. do cca 13 hod. a je určen pro všechny se zájmem o ekologické zemědělství. Vítáni jsou studenti, pedagogové, zástupci veřejné správy, zájemci o komunitní zemědělství, dodavatelé a prodejci potravin a všichni se zájmem o jídlo z blízka.


foto

Vyšlo v Agrobázi: O české biohovězí je zájem v zahraničí. Najít jej na domácím trhu je zatím obtížné

16.10.16  |    

Stručný přehled o vývoji hlavních ukazatelů bilance hovězího masa v ČR za roky 2000 až 2015 a rozsahu produkce biohovězího masa z českých ekofarem včetně údajů o jeho uplatnění na trhu. Uvedeno je srovnání podílu skotu v EZ na jeho celkovém počtu v rámci zemí EU28 za rok 2015.


foto

Vyšlo v Zemědělci: Pacht a zlepšení půdní kvality a Pro komunitou podporované zemědělství

20.9.16  |     V Zemědělci č. 38 jsme informovali o aktualizované metodice pro pachtovní smlouvy a III. Evropském setkání KPZ, které se konalo ve dnech 16.-18. září v Ostravě.
Publikované články najdete v plném znění na našem webu v již dříve zveřejněných aktualitách.

foto

Vyšlo v Agrobázi: Biomléko - alternativa v době mléčné krize?

4.9.16  |     Stručný přehled o vývoji hlavních ukazatelů bilance mléka v ČR za roky 2000 až 2015 a rozsahu produkce biomléka z českých ekofarem včetně údajů o jeho uplatnění na trhu. Zmíněny jsou hlavní rozdíly v ekologickém a konvenčním chovu mléčných krav.

foto

Září - Měsíc biopotravin

26.8.16  |     Ministerstvo zemědělství letos již podvanácté vyhlašuje září Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Touto tradiční kampaní chce veřejnosti představit místní biofarmy a výrobce bioproduktů. S letošním mottem "Bio je u nás doma" tak můžete celé září (i v říjnu) navštěvovat řadu akcí přímo na ekofarmách, u výrobců biopotravin nebo využít speciálních nabídek v prodejnách biopotravin.

foto

Akce členů: Festival tradičních sýrů a Národní sýrařská soutěž

16.5.16  |     Svaz faremních zpracovatelů v České republice, Institut pro trénink pohostinnosti, VOŠ potravinářská a SPŠ mlékárenská Kroměříž, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a další spolupořadatelé vás
srdečně zvou k účasti na 4. ročníku Festivalu tradičních sýrů z Čech, Moravy a Slovenska a k Národní sýrařské soutěží malých a regionálních výrobců sýrů. Obě akce se konají 17.- 18.9.2016 v historickém centru Mikulova.

foto

"Ekologické zemědělství - víc než jen biopotraviny" na Festivalu Evolution

22.3.16  |     V cyklu šesti odborných přednášek, které se konaly v pátek 18.3. v rámci Festivalu Evolution, se mohli návštěvníci seznámit s tématy úzce souvisejícími se systémem ekologického zemědělství. Blok s názvem "Ekologické zemědělství - víc než jen biopotraviny" zorganizovala Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství.

foto

British Journal of Nutrition: Prokázány jasné rozdíly mezi konvenčním a bio mlékem a masem

16.2.16  |     Dvě studie zaměřené na porovnání konvenční a bio produkce mléka a masa aktuálně publikované v prestižním British Journal of Nutrition opětovně potvrdily kvalitativní rozdíly mezi bio a konvencí. Studie prokázaly rozdíly zejména ve složení mastných kyselin, v koncentracích základních minerálních látek a antioxidantů ve prospěch bioprodukce a dále výrazně větší obsah jódu v konvenčním mléce.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Září - Měsíc biopotravin / O pastevním výkrmu prasat / příručka Základy EZ

26.8.15  |     Blíží se Měsíc biopotravin
Na co se mohou v září těšit čeští ekologičtí zemědělci? Vedle desítek dnů na farmách, speciálních exkurzí, soutěží a trhů, které v Měsíci biopotravin pravidelně připravují ekologičtí sedláci, výrobci, prodejci i nevládní organizace pro širokou veřejnost, existují v září i akce, které se připravují pro změnu pro ně. Soutěž Biopotravina roku, Bioakademie i Biosummit patří mezi ně. Nenechte si je ujít.

foto

Přihlašujte se do soutěže Česká biopotravina roku

25.7.15  |     Až do 6. srpna mají čeští výrobci biopotravin čas, aby přihlásili své výrobky do 14. ročníku soutěže Česká biopotravina. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne na začátku Září - Měsíce biopotravin.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Přísnější evropské limity pro rezidua v biopotravinách? Česká republika je již má.

19.6.15  |     Do Evropského parlamentu přichází ke schválení kontroverzní nařízení o ekologickém zemědělství. Zpřísní se evropské limity pro rezidua v biopotravinách nebo zůstanou na úrovni běžných potravin? V České republice již dnes biopotraviny s obsahem reziduí nad 0,01 mg/kg nesmí být certifikovány jako bio. Evropská komise je pro zavedení limitů, Rada ministrů nesouhlasí. O finální podobě nařízení rozhodne až trialog mezi Evropskou komisí, Radou a Parlamentem.

foto

ČTPEZ dvakrát v televizi

28.4.15  |     V rámci Festivalu Evolution a jeho veletrhu Biostyl vystoupili zástupci ČTPEZ a ekologického sektoru v televizním vysílání. Andrea Hrabalová za ČTPEZ a Karel Matěj (PRO-BIO Obchodní společnost) ve Snídani s Novou (17.4.) a Jan Marek z Abecertu s Kateřinou Čapounovou z ČTPEZ v ranním vysílání Studia 6 České televize. Tématem byly vývoj ekologického zemědělství za posledních deset let a kvalita, kontroly a podvody v biopotravinách.

foto

Z tiskové konference ČTPEZ

28.4.15  |     Dne 17.4.uspořádala Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství ve spolupráci PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců tiskovou konferenci u příležitosti zahájení tradičního veletrhu Biostyl v Praze. V rámci konference byly představeny cíle a naplňování akčního plánu pro ekologické zemědělství (2011-2015), shrnut vývoj ekologického zemědělství za posledních deset let, aktuální změny v systému kontrol EZ a prezentovány výstupy z výzkumů členů Platformy, konkrétně výsledky výzkumu pastevní pastvy prasat (VÚŽV) a analýzy obsahu reziduí pesticidů v potravinách na českém trhu (VŠCHT). Byla oficiálně zahájena soutěž Biopotravina roku 2015.

foto

České biopotraviny na mezinárodním veletrhu BioFach 2015

16.3.15  |     Dvojice Mezinárodních veletrhů s biopotravinami a certifikovanou kosmetikou BioFach a Vivaness se uskutečnila v polovině února v německém Norimberku. Zástupci českých výrobců a obchodníků na největším setkání sektoru v Evropě nechyběli ani letos. Na společné expozici Ministerstva zemědělství ČR se představila šestice výrobců, dalších šest své výrobky prezentovalo na samostatných stáncích.

foto

Kurs Pěstuj ekologicky

12.3.15  |     PRO-BIO LIGA pořádá celosezónní praktický kurz ekologického pěstování pro začátečníky. Společně s odborníky a praktiky z oboru vás v šesti dnech uvedeme do světa pěstování rostlin.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Zkoušení odrůd vhodných pro ekologické zemědělství

20.2.15  |     V rámci pilotního projektu programu BIONET proběhl první rok ověřování vybraných odrůd pšenice ozimé vhodných pro pěstování v podmínkách ekologického zemědělství.

foto

PRO-BIO obnovuje provoz Češkova mlýna v Jarcové

9.2.15  |     Z kapacitních důvodů zprovoznila společnost PRO-BIO uzavřený Češkův mlýn v Jarcové na Valašsku a navýšila produkci svých bio mouk. Jedná se již o třetí mlýn na bio mouky, které firma provozuje, z nichž jeden je ryze bezlepkový.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Možnosti spolupráce mezi ekozemědělci

5.2.15  |     V loňském roce jsme v rámci dvouletého projektu Pokusnictví a vzdělávání v polních podmínkách (OFEOF, On–farm Education Towards Organic Farmers) zorganizovali exkurze do partnerských zemí - Lucemburska, Rakouska a Maďarska. O zkušenostech se vzděláváním a výzkumem, které probíhají přímo na ekologických farmách, se můžete dočíst v článku, který vyšel 26.1. v Týdeníku Zemědělec.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Září je měsícem biopotravin

11.9.14  |     V týdeníku Zemědělec 1.9. jsme informovali o aktivitách, které proběhnou v září, tradičně věnovanému biopotravinám a ekologickému zemědělství.

foto

Vítězem Biopotraviny roku je biosádlo

8.9.14  |     Biosádlo z přeštických prasat s výluhem z konopí se stalo Českou biopotravinou 2014

foto

Pozvánka na Bioakademii 2014

31.7.14  |     Ve dnech 11. -12. září proběhne v Lednici na Moravě 14.ročník Bioakademie. Hlavním programem letošního setkání ekologických zemědělců, zástupců státní správy a vědců budou nové podmínky v Programu rozvoje venkova a odborný blok zaměřený na rizika kontaminace v ekologické produkci. V rámci společenského večera v nádherném prostředí lednického zámku se můžete těšit na vyhlášení nejlepší Biopotraviny, Sedláka a Bioprodejny svazu PRO-BIO roku 2014. Součástí Bioakademie jsou každoročně i oblíbené exkurze na ekofarmy.

foto

Produkty ekologické a konvenční produkce se zásadně liší v obsahu antioxidantů, těžkých kovů a reziduí pesticidů

19.7.14  |     Výsledky aktuálně nejrozsáhlejší studie zaměřené na rozdíly mezi kvalitou produktů konvenčního a ekologického zemědělství dokazují, že jsou mezi nimi zásadní rozdíly. Studie , která byla zveřejněna 15.7. v prestižním British Journal of Nutrition, potvrzuje, že ekologicky pěstované plodiny mají oproti produktům konvenčního zemědělství mnohem více antioxidantů, obsahují o polovinu méně kadmia a minimum reziduí pesticidů. Na výzkumu vedeným mezinárodním týmem expertů v čele s prof. Carlo Leifertem (University of Newcastle, Velká Británie) a Ursem Nigglim (FiBL, Švýcarsko) se podílel také český Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i. v Ruzyni. Výsledky studie vyvrací závěry výzkumu UK Food Standards Agency (FSA) z 2009.

1 | 2 | »

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect