www.ctpez.czČlánkyČlánky/komentáře › biopotraviny

Články/komentáře

foto

Pozvánka na seminář: Bio v Královéhradeckém kraji

15.4.18  |     Veřejnost se stále více zajímá o místní potraviny, o kvalitu jídla a také o způsoby, jakými jsou pěstovány plodiny a chována hospodářská zvířata, jejichž produkty následně konzumujeme. Roste zájem také o možnosti, jak podpořit lokální zemědělskou produkci. Mnohdy však chybí potřebné informace. Právě z tohoto důvodu vznikl projekt BIO v regionu, jehož cílem je zvýšit informovanost spotřebitelů o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti.

foto

Pozvánka na seminář: Bio v Karlovarském kraji

6.4.18  |     Zjistěte víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách ve vašem kraji. V současné době přibývá lidí se zájmem o místní potraviny. Nákupem regionálních potravin je dnes možné podpořit lokální ekonomiku, v případě biopotravin navíc tento trend napomáhá také k údržbě tradiční zemědělské krajiny, snižuje znečištění vodních zdrojů průmyslovými hnojivy a přispívá k dlouhodobé půdní úrodnosti. Naším cílem je zvýšit informovanost spotřebitelů o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti.

foto

Tisková zpráva: Blok přednášek o biopotravinách a EZ na Bio stylu

4.4.18  |     Praha, 28. března 2018; V sobotu 24. března proběhl na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution tradiční odborný blok přednášek věnující se aktuálním tématům ze světa biopotravin a ekologického zemědělství. Přednáškový blok letos již podruhé pořádala nevládní organizace PRO-BIO LIGA, která informuje a inspiruje o světu biopotravin pod hlavičkou lovime.bio.

foto

Faremní zpracování ovoce a zeleniny v ekologickém zemědělství

8.3.18  |     Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství ve spolupráci s Bioinstitutem o.p.s. vydává publikaci Faremní zpracování ovoce a zeleniny v ekologickém zemědělství. Zájemcům o faremní zpracování přispěje k lepší orientaci v relevantních právních předpisech, technologických požadavcích na skladování, vlastní výrobu a zpracování, balení a značení a samozřejmě informuje i o pravidlech certifikace a označování biovýrobků.

foto

Informační letáky o biopotravinách

19.2.18  |     Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství vydala ve spolupráci s PRO-BIO Ligou a Ministerstvem zemědělství aktualizovanou sérii informačních letáků o biopotravinách.
Letáky jsou zpracovány pro ovoce a zeleninu, víno, byliny, pečivo a maso v bio kvalitě. Informují o zásadách a přednostech ekologického pěstování ovoce a zeleniny, vinné révy, bylin, obilovin a chovu zvířat, včetně zpracovatelských postupů při výrobě biopotravin.

foto

Informační leták: Biovíno

19.2.18  |     Biovíno...z vinic plných života

foto

Informační leták: Biopečivo

19.2.18  |     Bio pečivo...ekologicky pěstované, poctivě upečené

foto

Informační leták: Bio ovoce a zelenina

19.2.18  |     Bio ovoce a zelenina...jídlo s čistým svědomím



foto

Infoservis z IFOAM 2/2018

16.2.18  |     Zimní infoservis z IFOAM přináší zejména novinky z právě probíhajícího Biofachu: nejnovější statistiky o ekologickém zemědělství z dílny FiBL a 8 evropských měst a IFOAM EU spojují síly, aby doručili bio na každý stůl do roku 2030.

foto

Pozvánka na Biosummit 2018

5.12.17  |     Srdečně Vás zveme na další ročník mezinárodní konference o ekologickém zemědělství
Biosummit 2018, která se koná 30. – 31. ledna 2018 ve Francouzském institutu v Praze.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Dosáhne česká bioprodukce na privátní nadstandardy?

22.11.17  |     Po úspěšném odbytování biomléka certifikovaného ve standardu německého ekozemědělského svazu GÄA Ökologischer Landbau e.V. bude brzy možné vyvážet do Německa také takto certifikované obilniny a krmné plodiny. Za plnění podmínek nad rámec evropských předpisů se ekozemědělcům nabízí lepší finanční zhodnocení i větší jistota odbytu.

foto

Pozvánka na seminář: Bio v Jihomoravském kraji

20.11.17  |     Zjistěte víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách v Jihomoravském kraji na semináři ve čtvrtek 30. listopadu 2017 od 10:00 hod na Střední škole gastronomie, hotelnictví a lesnictví (náměstí Svobody 318) v Bzenci. Tématem bude pro jižní Moravu typické vinohradnictví a výroba vína, ale také zpracování bylin a koření, vše v režimu bio.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Ekologické zemědělství očekává velké změny. Nové evropské nařízení je téměř schváleno.

18.9.17  |     Po dvaceti měsících trialogu Evropské komise, Evropského parlamentu a členských států Evropské rady bylo dosaženo předběžné dohody o znění evropského nařízení o ekologické produkci. Současné podobě musí dát ještě zelenou Rada ministrů zemědělství EU, zemědělský výbor Evropského parlamentu a plenární shromáždění Evropského parlamentu. Teprve potom může podle Lisabonské smlouvy vstoupit nařízení v platnost. Nabytí účinnosti lze očekávat 1. července 2020. Jaké změny mohou očekávat čeští ekologičtí zemědělci a bio výrobci?

foto

Seminář zpracování mléka

8.9.17  |     Zveme Vás na Vzdělávací seminář PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců z cyklu Finalizace bioprodukce a možnosti jejího odbytu na téma Zpracování mléka na Farmu Dolní Částkov (karlovarský kraj) dne 27.9.2017 od 9:00 hodin.

foto

Seminář zpracování masa

8.9.17  |    

Zveme Vás na Vzdělávací seminář PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců z cyklu Finalizace bioprodukce a možnosti jejího odbytu na téma Zpracování masa bezdusitanovou technologií na Ekofarmu Rybník (plzeňský kraj) dne 28.9.2017 od 9:00 hodin.


foto

Biojarmark v Národním zemědělském muzeu v Praze

5.9.17  |     Zveme Vás na jednodenní výroční pražský biojarmark do dvora Národního zemědělského muzea v Praze, který navazuje na tradici Biojarmarku v Toulcově dvoře. Biojarmark se koná 7.10.2017 od 9:00 a nabídne ochutnávku jídel a nákup biopotravin od lokálních ekozemědělců, program pro děti a hudební doprovod.

foto

Infoservis z IFOAM: červen 2017

22.6.17  |     Přinášíme novou porci aktualit z Evropy: Biopotraviny opět výrazně uspěly ve srovnání reziduí pesticidů oproti konvenčním; nekončící vyjednávání o návrhu nařízení o ekologické produkci; projekt "Internet of Food and Farming", pozvánky na kongresy a možnost podpisu peticí za zkvalitnění evropské legislativy v oblasti ochrany životního prostředí ve vztahu k zemědělství; pracovní příležitosti a další...

foto

Pozvánka na seminář: Bio ve Zlínském kraji

25.4.17  |     Zjistit víc o ekologickém zemědělství a biopotravinách ve vašem - Zlínském kraji můžete na semináři, který pořádá Bioinstitut, o.p.s. Uskuteční se ve středu 10. května 2017 od 10:00 hod na Střední škole zemědělské a přírodovědné (nábřeží Dukelských hrdinů 570) v Rožnově pod Radhoštěm. Tématem budou mléčné výrobky a faremní zpracování-výroba biopotravin.

foto

Pozvánka na seminář: Bio ve Středočeském kraji

5.4.17  |     Poděbradská hotelová škola se dne 19. dubna 2017 opět po roce stane hostitelkou semináře zaměřeného na biopotraviny. Hlavním tématem bude chov skotu v ekologickém zemědělství a produkce biohovězího. Seminář začíná v 10:00 hodin v aule Hotelové školy a Vyšší odborné školy hotelnictví a turismu v Poděbradech (Komenského 156/III).

foto

Regionální potraviny do školních jídelen

5.4.17  |     Pozvánka na kulatý stůl nejen pro vedoucí školních jídelen a producenty potravin. Tato akce přímo navazuje na seminář BIO ve středočeském kraji v aule Hotelové školy a Vyšší odborné školy hotelnictví a turismu v Poděbradech (Komenského 156/III) dne 19. dubna 2017 od 14 hodin.

foto

Biopotraviny: Staly se hitem, a tím zůstanou

4.4.17  |    

Různé pohledy na ekologické zemědělství a biopotraviny přinesl odborný blok přednášek, který uspořádala PRO-BIO LIGA ve spolupráci s ČTPEZ na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution. Zvolená témata byla letos více orientovaná na spotřebitele a mluvčí představili trendy, které sektor za uplynulé čtvrtstoletí ovlivnily.



foto

Pozvánka na blok přednášek o ekologickém zemědělství a biopotravinách na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution

15.3.17  |     Blok přednášek letos přináší spotřebitelská témata zaměřená na fenomén faremního zpracování, trendy v biosektoru v ČR i zahraničí, pravidla značení a úřední kontroly ekologické produkce či možnosti zkrácení cesty biopotravin z farmy přímo ke spotřebiteli. Návštěvníci se mimo jiné mohou těšit také na minikurz výroby čerstvého přírodního sýru završený ochutnávkou.

foto

Pozvánka na seminář a workshop: Udržitelné stravování – regionální, sezónní, bio a čerstvé potraviny ve veřejném stravování

28.2.17  |    

Datum konání: 31. 3. 2017

Místo konání: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště SČMSD, Žatec

Bližší informace v přiložené pozvánce.

foto

Pozvánka na seminář: Bio v Moravskoslezském kraji

9.11.16  |    

Získejte detailní informace o ekologických farmách a výrobcích biopotravin v Moravskoslezském kraji. Zjistěte víc o možnostech odběru biopotravin i o zajímavých ekozemědělských projektech, které v regionu probíhají. Seminář o ekologickém zemědělství a biopotravinách v Moravskoslezském kraji se koná 22. 11. 2016 v Opavě, v budově Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy, Tyršova 867/34 od 9:00 hod. do cca 13 hod. a je určen pro všechny se zájmem o ekologické zemědělství. Vítáni jsou studenti, pedagogové, zástupci veřejné správy, zájemci o komunitní zemědělství, dodavatelé a prodejci potravin a všichni se zájmem o jídlo z blízka.


foto

Vyšlo v Agrobázi: O české biohovězí je zájem v zahraničí. Najít jej na domácím trhu je zatím obtížné

16.10.16  |    

Stručný přehled o vývoji hlavních ukazatelů bilance hovězího masa v ČR za roky 2000 až 2015 a rozsahu produkce biohovězího masa z českých ekofarem včetně údajů o jeho uplatnění na trhu. Uvedeno je srovnání podílu skotu v EZ na jeho celkovém počtu v rámci zemí EU28 za rok 2015.


foto

Vyšlo v Zemědělci: Pacht a zlepšení půdní kvality a Pro komunitou podporované zemědělství

20.9.16  |     V Zemědělci č. 38 jsme informovali o aktualizované metodice pro pachtovní smlouvy a III. Evropském setkání KPZ, které se konalo ve dnech 16.-18. září v Ostravě.
Publikované články najdete v plném znění na našem webu v již dříve zveřejněných aktualitách.

foto

Vyšlo v Agrobázi: Biomléko - alternativa v době mléčné krize?

4.9.16  |     Stručný přehled o vývoji hlavních ukazatelů bilance mléka v ČR za roky 2000 až 2015 a rozsahu produkce biomléka z českých ekofarem včetně údajů o jeho uplatnění na trhu. Zmíněny jsou hlavní rozdíly v ekologickém a konvenčním chovu mléčných krav.

1 | 2 | »

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect