www.ctpez.czČlánkyČlánky/komentáře › projekty

Články/komentáře

foto

Informační leták: EZ v Ústeckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…V celém okrese Most najdete jen sedm ekofarem, zatímco na Děčínsku jich je přes sto. Devadesát procent ekologických ploch v kraji jsou pastviny, ale maso ani mléko si tu obvykle nekoupíte, dodává se dalším zpracovatelům. Naštěstí však přibývají také rodinné farmy, které svou produkci prodávají přímo „ze dvora“.

foto

Informační leták: EZ ve Středočeském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Ve Středočeském kraji se ekologicky hospodaří zhruba na 3 % zemědělské půdy, tři čtvrtiny z toho představují louky a pastviny. Na ekofarmách se nejčastěji chovají ovce a kozy. Najdete zde nejvíce ekologických chovů drůbeže v ČR. Každý desátý registrovaný výrobce biopotravin je ze Středočeského kraje a počtem výrobců se tak kraj řadí na druhé místo v ČR.

foto

Informační leták: EZ v Plzeňském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Ekofarmy v Plzeňském kraji chovají nejvíce koní z celé republiky a v počtech skotu (především masného) jsou hned na druhém místě. Najdete zde farmy s vlastní porážkou a prodejem masa přímo ze dvora. V rostlinné bioprodukci převažují obilniny a pícniny, seženete však také bioovoce nebo mošty. Mnoho ekofarem nabízí rovněž ubytování.

foto

Informační leták: EZ v Pardubickém kraji

20.3.17  |     Víte, že…V Pardubickém kraji vznikla první česká akreditovaná kontrolní a certifikační organizace, která zajišťuje kontrolu a certifikaci ekologického zemědělství a jeho produkce už od roku 1999.

foto

Informační leták: EZ v Olomouckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…Olomoucký kraj je kolébkou ekologického zemědělství. V roce 1989 začaly první tři podniky v podhůří Jeseníků hospodařit ekologicky. Dnes je v kraji téměř 14 % zemědělské půdy obhospodařováno ekologicky. Zhruba 6 % z ní je orná půda, na které se nejčastěji pěstuje obilí a luskoviny na zrno, pícniny ke krmení, významné jsou i okopaniny a bylinky. Pětina skotu, více než polovina ovcí a koz a třetina koní je v kraji chována ekologicky, a proto je zde přes 63 % travních porostů v ekologickém režimu.

foto

Informační leták: EZ v Karlovarském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Více než polovinu zemědělské půdy kraje tvoří travní porosty, a proto zde převládá pastevní způsob chovu skotu a ovcí. Téměř 70 % skotu i ovcí z jejich celkového počtu v kraji je chováno na ekofarmách. Najdete zde sice jen velmi málo faremních zpracovatelů, ale jejich výrobky dosahují výborné kvality. Svědčí o tom mimo jiné řada ocenění z potravinářských soutěží, tak neváhejte ochutnat…

foto

Informační leták: EZ v Královéhradeckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…Více než 200 ekofarem hospodaří zhruba na 8 % zemědělské půdy kraje. Převažují zde ekologické pastviny s chovem masného skotu, ovcí a koní. Kraj má třetí nejvyšší zastoupení v ekologickém chovu prasat v ČR. Úspěšně se rozvíjí faremní zpracování masa a ovoce. Turistickému zájmu o region se přizpůsobují i místní ekofarmy, které nabízejí ubytování, stravování nebo vyjížďky na koních.

foto

Informační leták: EZ v Moravskoslezském kraji

5.9.16  |     Víte, že… Téměř pětina zemědělské půdy v Moravskoslezském kraji je obhospodařována ekologicky. Převažují zde ekologické pastviny s chovem krav, ovcí, koz a koní. Úspěšně se rozvíjí ovocnářství a faremní zpracování masa a mléčných výrobků. Farmy v horách a podhůří Beskyd a Jeseníků nabízí ubytování a stravování z farmářské produkce.

foto

Informační leták: EZ v Jihomoravském kraji

5.9.16  |     Víte,že...Téměř pětina zemědělské půdy v Moravskoslezském kraji je obhospodařována ekologicky. Převažují zde ekologické pastviny s chovem krav, ovcí, koz a koní. Úspěšně se rozvíjí
ovocnářství a faremní zpracování masa a mléčných výrobků. Farmy v horách a podhůří Beskyd a Jeseníků nabízí ubytování a stravování z farmářské produkce.

foto

Informační leták: EZ v Libereckém kraji

5.9.16  |     Víte, že… Více než pětina zemědělské půdy v Libereckém kraji je obhospodařována ekologicky. Přes 45 % této plochy tvoří trvalé travní porosty s chovem zvířat. Šetrné extenzivní hospodaření napomáhá k ekologické stabilitě krajiny v Krkonošském národním parku i v dalších pěti chráněných krajinných oblastech (Kokořínsko, Lužické hory, České středohoří, Jizerské hory a Český ráj). V kraji se rozvíjí ekologické ovocnářství, faremní zpracování mléčných výrobků i chov drůbeže.

foto

Informační leták: EZ ve Zlínském kraji

5.9.16  |     Víte, že… Téměř jedna pětina zemědělské půdy ve Zlínském kraji je obhospo-dařována ekologicky. Stáda masných krav a ovcí se pasou na více než 30 tisících hektarech ekologických luk a pastvin, na orné půdě se ekologicky pěstují zejména pícniny pro hospodářská zvířata, zelenina a obiloviny. Dobře se zde rozvíjí ovocnářství, faremní zpracování mléčných výrobků a agroturistika. Biopotraviny z regionu najdete v obchodech po celé republice.

foto

Informační leták: EZ v kraji Vysočina

5.9.16  |     Víte,že...V kraji Vysočina se chová nejvíce ekologických dojnic, koz a prasat v České republice. Ekofarmy zde mají často rodinný ráz a různorodé spektrum zemědělských činností. Tradiční bramborářské a mléčné zaměření regionu se odráží v množství ekostatků pěstujících zeleninu a farem s chovem krav s mléčnou produkcí.

foto

Informační leták: EZ v Jihočeském kraji

5.9.16  |     Víte, že ...Jihočeský kraj je region s největší výměrou ekologicky obhospodařované zemědělské půdy v České republice. Díky kopcovitému rázu krajiny s množstvím luk a pastvin tu převažují ekofarmy s chovem masného skotu, ovcí a koz. Více informací v přiloženém letáku.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Ekozemědělci ke klimatické změně

20.1.16  |     Konkrétní projevy klimatických změn jako jsou extrémní sucha, lokální srážkové případy či rychlé teplotní výkyvy nabývají na významu. Ačkoliv na nebezpečí upozorňují vědci již téměř 30 let , vlády rozvinutých zemí se jím začínají zabývat jen velmi zvolna a s malou ochotou. Vlažný postoj vyspělých zemí k této problematice potvrdila i loňská klimatická konference v Paříži.

foto

Pozvánka na seminář: „Potenciál ekologického zemědělství ke zmírnění klimatické změny. Minimalizační technologie zpracování půdy v ekologickém zemědělství

5.1.16  |     Zhruba 10 – 12 % veškerých emisí skleníkových plynů (tedy 5,1 až 6,1 miliard tun ekvivalentu CO2) způsobuje zemědělství. Jak tvůrci zemědělských politik, tak jednotliví zemědělci se budou v budoucnu muset vypořádat s výzvami, které s sebou změny související s emisemi skleníkových plynů přinesou. Mezi oblasti vyžadujícími zlepšení se řadí např. bezorebný způsob pěstování plodin, agrolesnictví, integrovaná rostlinná a živočišná výroba a snižování externích vstupů ve výrobě potravin a zemědělství. Právě ekologické zemědělství má v této souvislosti značný potenciál.
Šetrně obhospodařovaná půda s dobrou strukturou dokáže poutat mnohem víc CO2 než půda zdevastovaná intenzivním zemědělstvím. Znalosti jak spolupracovat s půdou, rostlinami, zvířaty bez používání chemických berliček proto předurčují ekologické zemědělce k tomu, aby se stali vzorem pro ty, kteří si nedovedou zemědělství bez energeticky náročných chemických pomůcek, těžké mechanizace a intenzity představit.

foto

Pozvánka na polní den v Malontech - Pluchaté pšenice v ekologii

10.7.15  |     V úterý 14.7. si nenechte ujít polní den zaměřený na ukázky pluchatých pšenic vhodných pro ekologické zemědělství, který se koná v Malontech. V rámci komentovaných prohlídek budete moci shlédnout porosty jednozrnky, dvouzrnky a špaldy, vyslechnout si přednášku o přednostech a riziku při jejich pěstování a jejich možnosti uplatnění na trhu. Součástí programu je představení výzkumného projektu Ekošlecht a exkurze na ekologickou farmu Bemagro.

foto

Jarní poznávací cesty do zahraničí

30.3.15  |     Zveme vás na tři jarní poznávací cesty do Maďarska, Rakouska a Lucemburska zaměřené na pokusnictví v polních podmínkách a sdílení informací mezi zemědělci.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Zkoušení odrůd vhodných pro ekologické zemědělství

20.2.15  |     V rámci pilotního projektu programu BIONET proběhl první rok ověřování vybraných odrůd pšenice ozimé vhodných pro pěstování v podmínkách ekologického zemědělství.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Možnosti spolupráce mezi ekozemědělci

5.2.15  |     V loňském roce jsme v rámci dvouletého projektu Pokusnictví a vzdělávání v polních podmínkách (OFEOF, On–farm Education Towards Organic Farmers) zorganizovali exkurze do partnerských zemí - Lucemburska, Rakouska a Maďarska. O zkušenostech se vzděláváním a výzkumem, které probíhají přímo na ekologických farmách, se můžete dočíst v článku, který vyšel 26.1. v Týdeníku Zemědělec.

foto

BIONET v ČR

12.7.14  |     Národní síť pro řešení problémů a požadavků zemědělské praxe prostřednictvím poradenství, výzkumu na farmách a uplatnění výsledků výzkumu.

foto

BIONET na polních dnech

12.6.14  |     Přehlídky pokusů ověřování 6 odrůd pšenice ozimé pro pěstování v podmínkách ekologického zemědělství na tradičních polních dnech 24.6. v Praze Uhříněvsi a v Troubsku, 25. 6. v Humpolci.

foto

Pokusnictví a vzdělávání v polních podmínkách

2.9.13  |    

Dvouletý projekt z evropského vzdělávacího fondu Leonardo da Vinci s názvem „On Farm Education Towards Organic Farmers“ probíhal v letech 2013 až 2015 a jeho cílem bylo zlepšit možnosti ekologických zemědělců profesně se vzdělávat prostřednictvím sítí založených na aktivitách přímo na farmách, kdy zemědělci sami ověřují řešení různých problémů prostřednictvím jednoduchých polních pokusů. 


foto

Vyšlo v Zemědělci: První český chmel v kvalitě bio

29.10.12  |     Historie organického pěstování chmele ve světě začala v polovině 80. let minulého století v Bavorsku. V roce 2011 se organickému pěstování chmele věnovalo 55 farem v 10 zemích světa. Obdělávají celkem 187 ha chmelnic s roční produkcí 240 t certifikovaného biochmele. Ke konci roku 2011 bylo v ČR evidováno 10,6 ha chmelnic obdělávaných v ekologickém režimu u čtyř pěstitelských subjektů. Český biochmel představuje nadějný marketingový potenciál tohoto tržního segmentu piv.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Na pomoc ekologickému chovu prasat

29.10.12  |    

Výzkumný ústav živočišné výroby Praha – Uhříněves ve spolupráci s Bioinstitutem Olomouc se stali partnery evropského projektu ProPig, který má za cíl napomoci rozvoji ekologickým chovům prasat v Evropě. Cílem je monitoring zdravotního stavu, welfare, výživy a ekologických dopadů chovů prasat v osmi evropských zemích.


foto

Exkurze: Rakouská síť BIONET

18.10.12  |     Exkurze ČTPEZ ve dnech 15-16. listopadu bude zaměřena na seznámení s rakouskou sítí Bionet, jejímž cílem je přenos znalostí o ekologickém zemědělství. Cílem projektu je budování spolupráce mezi praxí, výzkumem a poradenstvím. Součástí exkurze bude seminář a návštěva dvou hospodářství zapojených do projektu. 

foto

Evropský projekt ProPig

11.7.12  |     Výzkumný ústav živočišné výroby Praha – Uhříněves ve spolupráci s Bioinstitutem Olomouc se stali partnery evropského projektu ProPig, který má za cíl napomoci rozvoji ekologickým chovům prasat v Evropě. Aktivity projetu v rámci CORE Oranic II v České republice finančně podporuje Ministerstvo zemědělství ČR. Cílem je monitoring zdravotního stavu, welfare, výživy a ekologických dopadů chovů prasat v 8mi evropských zemích. Následně proběhne srovnání výsledů a jejich přenos do praxe.




foto

Současný stav výzkumných aktivit VÚRV v oblasti ekologického zemědělství

17.6.12  |     Výzkumné aktivity VÚRV v oblasti ekologického zemědělství se zaměřují zejména na využití pluchatých pšenic (špaldy, dvouzrnka, jednozrnka), pohanky nebo prosa v systému ekologického zemědělství.

1 | 2 | »

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect