www.ctpez.czČlánky › Tisková zpráva: Copa & Cogeca proti patentování

Tisková zpráva: Copa & Cogeca proti patentování

1.3.17  |

foto
Copa & Cogeca vydala tiskovou zprávu k problematice patentů o které jsme vás již dříve podrobně informovali v článku nazvaném Hrozí monopolizace trhu s osivy?
viz. Zemědělec č. 29/2016.

Tisková zpráva ze dne 22.2.2017:

Copa & Cogeca přivítala, že ministři EU jsou proti využití patentů u rostlin vyšlechtěných pomocí v podstatě biologických procesů a tvrdí, že jsme pod neustálým tlakem, že patentové právo není tím správným nástrojem pro zemědělství EU. Tento krok přichází poté, co ministři EU pro hospodářskou soutěž v tomto týdnu přijali závěry Rady podporující doporučení Evropské komise.

Evropská komise (EK) vydala v listopadu oznámení, které zdůrazňuje, že rostliny získané prostřednictvím šlechtitelských technik „v podstatě biologických procesů“ nejsou patentovatelné. Toto doporučení je v rozporu s praktikami Evropského patentového úřadu, který již povolil mnoho patentů s využitím v podstatě biologických procesů, jako jsou patenty u rajčat a brokolice.

„Tento postoj ministrů je tedy pozitivním krokem,“ říká předseda Pracovní skupiny pro osiva Thor Kofoed. „Všechny genetické zdroje musí být k dispozici všem šlechtitelům ve šlechtitelských programech, aby mohli vyvinout nové odrůdy v co nejlepší kvalitě pro budoucí potřeby moderního a rozmanitého zemědělství EU. Musíme si uvědomit, že máme v EU dobrý systém na ochranu práv rostlinných odrůd (CPVR), který uděluje práva k duševnímu vlastnictví u nových odrůd a poskytuje licenční poplatky na financování šlechtitelských programů, takže patenty jsou zde zbytečné,“ trval na svém předseda Thor Kofoed.

„V důsledku toho vítáme vládní zasedání a chceme zajistit, aby Evropský patentový úřad vzal v potaz doporučení EK, aby bylo zajištěno, že rostliny získané z v podstatě biologických procesů nespadají do působnosti patentového práva,“ řekl generální tajemník Copa & Cogeca Pekka Pesonen.

Příloha:  Originál tiskové zprávy [213.2 kB, pdf]
Souvisí s členy:  VÚP Troubsko