Home

Biosummit 2018
foto

Biopotraviny: Staly se hitem, a tím zůstanou

4.4.17  |    

Různé pohledy na ekologické zemědělství a biopotraviny přinesl odborný blok přednášek, který uspořádala PRO-BIO LIGA ve spolupráci s ČTPEZ na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution. Zvolená témata byla letos více orientovaná na spotřebitele a mluvčí představili trendy, které sektor za uplynulé čtvrtstoletí ovlivnily.



foto

Informační leták: EZ v Ústeckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…V celém okrese Most najdete jen sedm ekofarem, zatímco na Děčínsku jich je přes sto. Devadesát procent ekologických ploch v kraji jsou pastviny, ale maso ani mléko si tu obvykle nekoupíte, dodává se dalším zpracovatelům. Naštěstí však přibývají také rodinné farmy, které svou produkci prodávají přímo „ze dvora“.

foto

Informační leták: EZ ve Středočeském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Ve Středočeském kraji se ekologicky hospodaří zhruba na 3 % zemědělské půdy, tři čtvrtiny z toho představují louky a pastviny. Na ekofarmách se nejčastěji chovají ovce a kozy. Najdete zde nejvíce ekologických chovů drůbeže v ČR. Každý desátý registrovaný výrobce biopotravin je ze Středočeského kraje a počtem výrobců se tak kraj řadí na druhé místo v ČR.

foto

Informační leták: EZ v Plzeňském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Ekofarmy v Plzeňském kraji chovají nejvíce koní z celé republiky a v počtech skotu (především masného) jsou hned na druhém místě. Najdete zde farmy s vlastní porážkou a prodejem masa přímo ze dvora. V rostlinné bioprodukci převažují obilniny a pícniny, seženete však také bioovoce nebo mošty. Mnoho ekofarem nabízí rovněž ubytování.

foto

Informační leták: EZ v Pardubickém kraji

20.3.17  |     Víte, že…V Pardubickém kraji vznikla první česká akreditovaná kontrolní a certifikační organizace, která zajišťuje kontrolu a certifikaci ekologického zemědělství a jeho produkce už od roku 1999.

foto

Informační leták: EZ v Olomouckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…Olomoucký kraj je kolébkou ekologického zemědělství. V roce 1989 začaly první tři podniky v podhůří Jeseníků hospodařit ekologicky. Dnes je v kraji téměř 14 % zemědělské půdy obhospodařováno ekologicky. Zhruba 6 % z ní je orná půda, na které se nejčastěji pěstuje obilí a luskoviny na zrno, pícniny ke krmení, významné jsou i okopaniny a bylinky. Pětina skotu, více než polovina ovcí a koz a třetina koní je v kraji chována ekologicky, a proto je zde přes 63 % travních porostů v ekologickém režimu.

foto

Informační leták: EZ v Karlovarském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Více než polovinu zemědělské půdy kraje tvoří travní porosty, a proto zde převládá pastevní způsob chovu skotu a ovcí. Téměř 70 % skotu i ovcí z jejich celkového počtu v kraji je chováno na ekofarmách. Najdete zde sice jen velmi málo faremních zpracovatelů, ale jejich výrobky dosahují výborné kvality. Svědčí o tom mimo jiné řada ocenění z potravinářských soutěží, tak neváhejte ochutnat…

foto

Informační leták: EZ v Královéhradeckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…Více než 200 ekofarem hospodaří zhruba na 8 % zemědělské půdy kraje. Převažují zde ekologické pastviny s chovem masného skotu, ovcí a koní. Kraj má třetí nejvyšší zastoupení v ekologickém chovu prasat v ČR. Úspěšně se rozvíjí faremní zpracování masa a ovoce. Turistickému zájmu o region se přizpůsobují i místní ekofarmy, které nabízejí ubytování, stravování nebo vyjížďky na koních.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Poptávka po bioosivu převyšuje nabídku

15.3.17  |     V ekologickém zemědělství je zemědělec povinen použít certifikovaný ekologický rozmnožovací materiál. V České republice jsou však stále hojně využívány výjimky na používání konvenčního osiva. Důvodem je zejména cena bioosiva, jeho nedostatečná nabídka, ale i nezájem trhu o rostlinnou produkci vypěstovanou z certifikovaného bioosiva.

foto

Pozvánka na blok přednášek o ekologickém zemědělství a biopotravinách na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution

15.3.17  |     Blok přednášek letos přináší spotřebitelská témata zaměřená na fenomén faremního zpracování, trendy v biosektoru v ČR i zahraničí, pravidla značení a úřední kontroly ekologické produkce či možnosti zkrácení cesty biopotravin z farmy přímo ke spotřebiteli. Návštěvníci se mimo jiné mohou těšit také na minikurz výroby čerstvého přírodního sýru završený ochutnávkou.

foto

Zpravodaj ČTPEZ 2 / 2016

7.3.17  |     Vyšel nový Zpravodaj. Najdete v něm stručné shrnutí všeho, co Platforma dělala ve druhém pololetí roku 2016.

foto

Výroční zpráva ze stacionární polní zkoušky za rok 2015

7.3.17  |     Již druhým rokem probíhá na vybraných zkušebních stanicích ekologický polní pokus, kterým Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský reaguje na rozvoj ekologického zemědělství v České republice. Pokus si klade za cíl posoudit dlouhodobou udržitelnost ekologického hospodaření na orné půdě v podmínkách České republiky.

foto

Vyšlo v Agrobázi: Ekonomika českých ekofarem a srovnání se situací v Německu

6.3.17  |    

Výsledky srovnání ekonomiky ekologického a konvenčního systému hospodařeni na podkladě dat z šetření FADN ČR a Německa. Srovnání příjmů a nákladů zemědělské produkce a výsledků hospodaření pomocí čisté přidané hodnoty (ČPH) jako hlavního indikátoru efektivnosti výroby a stability.


foto

Tisková zpráva: Copa & Cogeca proti patentování

1.3.17  |     Copa & Cogeca vydala tiskovou zprávu k problematice patentů o které jsme vás již dříve podrobně informovali v článku nazvaném Hrozí monopolizace trhu s osivy?
viz. Zemědělec č. 29/2016.

foto

Pozvánka na seminář a workshop: Udržitelné stravování – regionální, sezónní, bio a čerstvé potraviny ve veřejném stravování

28.2.17  |    

Datum konání: 31. 3. 2017

Místo konání: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště SČMSD, Žatec

Bližší informace v přiložené pozvánce.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Zkoušení odrůd pro ekologické zemědělství

17.2.17  |     V roce 2016 proběhl druhý rok zkoušek pro Seznam doporučených odrůd (SDO) v režimu ekologického zemědělství. Jejich cílem je zajistit zemědělcům dostatek informací o vlastnostech odrůd při pěstování v ekologickém systému hospodaření. Zkoušky organizuje ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, odborným garantem je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

foto

Ročenka ekologického zemědělství 2015

17.2.17  |     Vyšla ročenka ekologického zemědělství za rok 2015. Publikace v tištěné verzi je k dispozici na MZe.

foto

Biosummit 2016 – Sborník konference

8.2.17  |     Ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR vydal Bioinstitut, o.p.s. sborník přednášek z konference BIOSUMMIT 2016, která se konala 14. a 15. listopadu v Praze. Obsahuje shrnutí všech 24 prezentací, které na konferenci zazněly. Prezentuje aktuální témata a zkušenosti s rozvojem ekologického zemědělství v naší zemi i v zahraničí.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Za evropskými vizemi kulháme

21.12.16  |     Ve dnech 14. -15. listopadu se v Praze na Ministerstvu zemědělství konal BIOSUMMIT, dvoudenní konference o ekologickém zemědělství a biopotravinách.

foto

Vyšlo v Agrobasi: Co nabídl Biosummit 2016

20.12.16  |     Popis hlavních témat Biosummitu, dvoudenní konference o EZ a biopotravinách za účasti hlavních aktérů z ČR i ze zahraničí, která se uskutečnila ve dnech 14. a 15. listopadu 2016 v Praze na MZe.
Součástí je přepis prezentace Jana Plaggeho, prezidenta asociace ekologického zemědělství v Německu Bioland a viceprezidenta IFOAM EU Group, který představil Vizi EZ pro Evropu v roce 2030.

foto

Vyšlo v Zemědělci: České biovinařství v roce 2016

18.12.16  |     Ekologické vinohradnictví České republiky je svým rozsahem, kvalitou a intenzitou produkce jedním z mála odvětví ekologického zemědělství, v němž jsou zemědělci České republiky plně srovnatelní s kolegy z nejvyspělejších států EU, jako je  Německá spolková republika nebo Rakousko. 

foto

Infoservis z IFOAM: prosinec 2016

14.12.16  |     Předvánoční Rada ministrů zemědělství EU a rozhodné vystoupení Mariana Jurečky, s jehož názory souzní evropský ekozemědělský sektor; Organic Leadership Course ve Splitu; přístup do databáze organic-market.

foto

TZ PRO-BIO Liga: Právě vychází podrobný manuál k založení KPZ

29.11.16  |     Věříte v lokálnost? Zajímá vás, co všechno ovlivňujete svým nákupem potravin? Chcete mít čerstvé potraviny? Založte si kápézetku. V příručce Zapoj se do KPZ najdete podrobný návod, jak na to. 

foto

TZ Ekovín: Opětovné povolení fosfonátu draselného v ekologických vinicích je žádoucí

24.11.16  |     ​​​​​​​Spolková země Badensko-Würtenbersko spolu s Lucemburskem, Rakouskem a Českou republikou, jakož i poslanci Evropského parlamentu a spolky ekologických vinařů jednotlivých spolkových zemí SRN, České republiky a Svazem vinařů SRN podporují vedle mědi opětovné povolení fosfonátu draselného k ochraně ekologických vinic v roce 2017.

foto

IFOAM EU hledá PR managera

10.11.16  |     Bruselská centrála IFOAM EU vyhlásila výběrové řízení na pozici communication manager. Přihlášky je možné zasílat do 27.listopadu.

foto

Pozvánka na seminář: Bio v Moravskoslezském kraji

9.11.16  |    

Získejte detailní informace o ekologických farmách a výrobcích biopotravin v Moravskoslezském kraji. Zjistěte víc o možnostech odběru biopotravin i o zajímavých ekozemědělských projektech, které v regionu probíhají. Seminář o ekologickém zemědělství a biopotravinách v Moravskoslezském kraji se koná 22. 11. 2016 v Opavě, v budově Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy, Tyršova 867/34 od 9:00 hod. do cca 13 hod. a je určen pro všechny se zájmem o ekologické zemědělství. Vítáni jsou studenti, pedagogové, zástupci veřejné správy, zájemci o komunitní zemědělství, dodavatelé a prodejci potravin a všichni se zájmem o jídlo z blízka.


foto

Infoservis z IFOAM: říjen 2016

21.10.16  |     Přínášíme podzimní zprávy z dění v Evropě: Jak překlenout informační propast mezi praktiky, vědci a poradci?, GMO v Evropě, nový prováděcí předpis k 1235/2008, pozvánky na konference a kongresy...

foto

Vyšlo v Agrobázi: O české biohovězí je zájem v zahraničí. Najít jej na domácím trhu je zatím obtížné

16.10.16  |    

Stručný přehled o vývoji hlavních ukazatelů bilance hovězího masa v ČR za roky 2000 až 2015 a rozsahu produkce biohovězího masa z českých ekofarem včetně údajů o jeho uplatnění na trhu. Uvedeno je srovnání podílu skotu v EZ na jeho celkovém počtu v rámci zemí EU28 za rok 2015.


foto

Wine & Degustation: Rozhovor s Ing. Milanem Hluchým

14.10.16  |     "Vinaři musí postupně sami pochopit, že je pro ně hospodaření v ekologickém režimu dlouhodobě výhodné, nelze je k tomu nutit," říká zakladatel a předseda spolku Ekovín Dr. Ing Milan Hluchý v rozhovoru, který si můžete přečíst v říjnovém čísle časopisu Wine & Degustation. Článek o tom, proč špičkoví vinaři přechází do ekologického režimu, jak důležité je pro rozvoj jakéhokoliv odvětví kvalitní poradenství i o tom, proč by se zemědělci měli znovu naučit vnímat půdu jako na to nejcennější, co mají. ​​

« | 1 | 2 | 3 | 4 | .. | 9 | »

Vyhledávání na Organic Eprints, otevřené mezinárodní databázi publikací a projektů v oboru ekologického zemědělství.

Více možností na www.orgprints.org

Naši členové

více ››
Agrofarma Merboltice s.r.o.
Agrofarma Merboltice s.r.o.

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect