www.ctpez.czČlánkyČlánky › ČTPEZ pro časopis Zemědělec

Články

foto

Vyšlo v Zemědělci: Netradiční obilniny v ekozemědělství

16.12.11  |     Ekologičtí zemědělci často využívají širší druhovou skladbu plodin (obilnin) než jejich konvenční kolegové. Kromě důvodů ryze praktických, jako je vyšší odolnost vůči plevelům, chorobám a škůdcům, abiotickým stressům apod., jde také o nové tržní příležitosti. Alternativní obilniny jsou ve většině případů využívány především pro lidskou spotřebu v nepřeberné škále biopotravin. Asi nejrozšířenější alternativní obilninou je pšenice špalda, která si své místo u ekologických zemědělců a spotřebitelů již našla. Na své znovuobjevení ale čekají i další v minulosti rozšířené obilniny, jako je pšenice jednozrnka, dvouzrnka, nahý ječmen nebo například svatojánské žito.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Bioprodukty – móda nebo budoucnost?

16.12.11  |     V odborné i laické veřejnosti se v posledních letech velmi často diskutovaným tématem staly klimatické změny vyvolávané především emisemi skleníkových plynů. Nejvíce zřejmou součástí těchto změn je oteplení většiny pevnin, negativní ovlivnění vodních zdrojů a velká variabilita počasí. Faktem je, že se zemské klima mění a průměrná povrchová teplota planety vzrostla od roku 1860 o 0,3 až 0,6 °C a v posledních čtyřiceti letech pak o 0,2 až 0,3 °C. Otázkou zůstává, zda je tento proces následkem antropogenní činnosti, zejména průmyslové revoluce, nebo zda je tato změna způsobena nezávislými přírodními pochody.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Diskuse o potřebě ekologických metod v zemědělství je stále aktuální

16.12.11  |     Neustále se zvyšující zájem o ekologické zemědělství a biopotraviny je, mimo jiné, také odrazem zvyšující se informovanosti spotřebitelů o negativních vlivech současného konvenčního zemědělství. Bohužel i v současném zemědělství se setkáváme s podobnými problémy, které ve druhé polovině minulého století vedly ke vzniku alternativních zemědělských metod, zejména biodynamického a organicko-biologického zemědělství.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Výzva pro ekologické ovocnářství

16.8.11  |     Kdybych měl české ekologické ovocnářství charakterizovat jednou větou, asi by zněla: „Není v dobrém stavu, ale má před sebou obrovský potenciál.“ Jistě to není žádné průlomové odhalení, většina z nás už si sundala růžové brýle, ale považuji za nutné popsat stav takový, jaký je, abychom mohli hledat cesty k využití zmíněného potenciálu.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Ekologické vinohradnictví u nás

16.6.11  |     První podniky hospodařící v režimu ekologického vinohradnictví se u nás objevily počátkem devadesátých let minulého století. Naprostá většina těchto vinic byla vysázena tzv. interspecifickými odrůdami révy, to znamená kříženci evropské révy vinné s dalšími druhy rodu Vitis, které jsou nositeli genů zvýšené odolnosti révy vůči dvěma hlavním houbovým patogenům – plísni révy a padlí révovému.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Léčivé rostliny v ekozemědělství

1.6.11  |     Léčivými rostlinami se v posledních letech zabývá stále více lidí a to na všech možných úrovních, ať už jsou to odborníci nebo obyčejní lidé se zájmem o přírodu a zdravý životní styl. Masové znovuobjevení léčivých rostlin je jedním z velmi příjemných vzdorů soudobé přetechnizované společnosti. Nejde jistě jen o dočasný módní trend, ale podprahovou potřebu něčeho přirozeného, co člověka provází po celé věky a bylo mu vždy k užitku. Používání léčivých rostlin není vlastní jenom člověku, v přírodě lze pozorovat zvířata, která si v kritických situacích dokážou sama naordinovat na daný handicap tu správnou bylinu.

foto

Bio kozí mléko je na trhu žádané

1.6.11  |     Kozy se v současné době u nás stejně jako ve většině evropských států chovají za účelem ekologického a ekonomického udržování trvalých travních porostů, produkce mléka a masa nebo pro svoje osobité vlastnosti jako tzv. hobby zvířata. Při chovu koz v rámci podnikání by náklady spojené s produkcí mléka a masa měl pokrýt prodej tržních produktů. Mimoprodukční funkce jako celospolečensky prospěšná činnost by měly být hrazeny formou dotací a podpor z unijních a národních prostředků. Vzhledem ke specifickým vlastnostem koz, především schopnosti okusovat dřeviny, jsou kozy vhodným druhem zvířat k udržování některých biotopů.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Biomléko - důležitá biokomodita

1.6.11  |     České ekologické zemědělství (EZ) pomalu, ale jistě začíná zkvalitňovat svoji produkci a přibývají i odbytově zaměřené projekty. Tak je to i s produkcí biomléka. Jedná se o náročnější specializaci, než jsou ekologické chovy krav bez tržní produkce mléka. Navíc v horských a podhorských oblastech, kde se biomléko převážně produkuje v alpských zemích, byly u nás většinou celé podniky převedeny na chovy masného skotu a cesta zpět k produkci biomléka zde již není reálná.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Bioosiva jsou šancí pro producenty

1.5.11  |     Jen za posledních pět let se počet ekologicky hospodařících podniků více než ztrojnásobil a výměra zemědělské půdy se zdvojnásobila a činí již více než deset procent z celkové výměry zemědělské půdy v ČR. Roste také poptávka po biosurovinách ze strany výrobců potravin i zahraničních odběratelů. Tomuto rychlému zvyšování ekologicky obhospodařovaných ploch však neodpovídá produkce a nabídka rozmnožovacího materiálu ekologického původu. Proto se pokusíme dnes přinést základní informace o problematice bioosiv, která jsou předpokladem pro naplnění požadavků předpisů EU a potřeb pěstitelů tržních plodin v ekologickém zemědělství (EZ).

foto

Vyšlo v Zemědělci: Ekozemědělci – zatím nedocenění

1.3.11  |     Stálo by za to, zhodnotit na ekologických farmách, které hospodaří bez chemie více než deset patnáct let, jak se změnila kvalita půdy, stabilizovaly výnosy, zdraví a užitkovost hospodářských zvířat. Souhrnné informace o tom zpracované nemáme, vycházíme spíše z osobních znalostí poradců, kteří ekozemědělce každoročně navštěvují. Na mnoha ekofarmách už došlo ke generační výměně, generace tehdy padesátníků, kteří s elánem po roce 1990 začali u nás ekologicky hospodařit, předává tato hospodářství svým následovníkům a ti ve velké většině pokračují zase ekologicky, často s nabytými zkušenostmi a na stabilizovaných hospodářstvích, lépe než jejich tátové.

« | 1 | .. | 3 | 4

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect