www.ctpez.czČlánkyČlánky › rostlinná výroba

Články

foto

Nová kniha o méně rozšířených obilninách

8.2.13  |    
Ke konci roku 2012 byla dokončena kniha „Pěstování a využití opomíjených obilnin a pseudoobilnin v ekologickém zemědělství“. Publikace, na které se podílel 
autorský kolektiv ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, University of Natural Resources and Life Sciences  ve Vídni  a Výzkumného 
ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze si klade za cíl čtenáři předložit ucelené informace o možnostech pěstování a využití opomíjených obilnin a pseudoobilnin v ekologickém zemědělství.

foto

Výběr a hodnocení genotypů jarních forem dosud málo využívaných druhů pšenice, vhodných pro udržitelné systémy hospodaření

16.1.13  |     Předložená metodika vychází z ideotypu odrůdy pro ekologické zemědělství. Jejím cílem je poskytnout objektivní kriteria pro hodnocení vhodnosti vybraných jarních forem rodu Triticum L. (jednozrnka, dvouzrnka, špalda, pšenice setá).

foto

Pěstování a využití špaldy v ekologickém zemědělství

16.1.13  |    
Cílem metodiky je nabídnout ekologickým zemědělcům aktuální informace o pěstování pšenice špaldy (Triticum spelta L.) s důrazem na jarní formu jako alternativu k pěstování ozimé pšenice špaldy. S pěstováním ozimé formy pšenice špaldy jsou již určité zkušenosti. Řada ekologických zemědělců by přesto měla z různých příčin též zájem o využití jarní formy tohoto druhu.

foto

Pěstování a využití pšenice dvouzrnky v ekologickém zemědělství

16.1.13  |     Dosud je tento druh pšenice v České republice opomíjen. Má ale určitý potenciál a přednosti pro pěstování v ekologickém zemědělství. Metodika je určena především ekologicky hospodařícím zemědělcům. Při své činnosti ji také mohou využít specializovaní poradci. Předpokládá se také její využití při studiu zemědělsky orientovaných oborů.

foto

Pěstování a využití pšenice jednozrnky v ekologickém zemědělství

16.1.13  |    
Metodika je určena především ekologicky hospodařícím zemědělcům a poradcům. Mohou ji ale také využít studenti příbuzných oborů a široká odborná veřejnost s cílem zvýšení efektivity zemědělského hospodaření pomocí přenosu poznatků získaných ve vědecko-výzkumné práci autorů.

foto

Exkurze: Rakouská síť BIONET

18.10.12  |     Exkurze ČTPEZ ve dnech 15-16. listopadu bude zaměřena na seznámení s rakouskou sítí Bionet, jejímž cílem je přenos znalostí o ekologickém zemědělství. Cílem projektu je budování spolupráce mezi praxí, výzkumem a poradenstvím. Součástí exkurze bude seminář a návštěva dvou hospodářství zapojených do projektu. 

foto

Vyšlo v Zemědělci: Sója v ekologickém zemědělství u nás

9.7.12  |     Čím dál častěji se na polích ekologických zemědělců objevuje v osevním postupu sója. Tím se i množí dotazy z řad těch, kteří by chtěli tuto plodinu též pěstovat a nejsou si jisti správnou technologií svého pěstování. Tento článek přináší stručné shrnutí pěstební technologie sóji.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Brambory v ekologickém zemědělství

9.7.12  |     Brambory jsou významnou součástí lidské výživy. Roční spotřeba v České republice je odhadována kolem 62 kg na jednoho obyvatele. Většina spotřeby pochází z konvenční produkce brambor a jen malou část představují brambory z ekologického pěstování. V ekologickém zemědělství je brambor významnou plodinou s příznivým působením na půdu a její úrodnost. Brambory představují dobrou realizační plodinu a podílejí se na ekonomice podniku. Projevuje se zde však řada problémů. Především jde o vyšší náročnost při pěstování, vysokou výnosovou variabilitu v závislosti na ročníku a nízkou výtěžnost konzumních hlíz. Pro pěstitele biobrambor je nejdůležitější dosáhnout snížení variability výnosu a výtěžnosti tržních hlíz. To vyžaduje využití pěstitelských opatření k omezení projevů negativních vlivů působících na výnos, výtěžnost a kvalitu hlíz.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Kvalita pšenice v ekologickém zemědělství

9.7.12  |     Celosvětově rostoucí trend rozvoje ekologického zemědělství i výroby biopotravin je patrný zejména v posledním desetiletí. Roste zájem spotřebitelů o zdravé potraviny s dobrou výživovou hodnotou a důraz je kladen na přírodní původ potravin a nabídku výrobků prostých umělé chemie. Je důležité si uvědomit, že biovýrobky neznamenají pouze potravinářské produkty vyrobené bez uměle přidávaných chemických látek, ale značka bio především zaručuje spotřebiteli, že výrobek byl zpracován způsobem, který nezatěžuje životní prostředí. Obecně je u bioproduktů méně důležitá kvalita produkce než kvalita výrobní, kdy jsou jasně vymezena pravidla pěstování.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Úrodnost půdy a výživa rostlin

1.7.12  |     Vztah k půdě a odlišný přístup k výživě rostlin je jednou z hlavních charakteristik ekologického zemědělství (EZ). Důraz na půdní humus, hnojení statkovými hnojivy, pěstování leguminóz, to patří k základům ekologického zemědělství na orné půdě. Kvalitní strukturovaná půda je příznivější i tím, že umožňuje vsakování srážkové vody, což je důležité jako prevence vodní eroze. V tomto příspěvku jsou popsány legislativní požadavky na výživu v EZ a jejich výklad.


foto

Současný stav výzkumných aktivit VÚRV v oblasti ekologického zemědělství

17.6.12  |     Výzkumné aktivity VÚRV v oblasti ekologického zemědělství se zaměřují zejména na využití pluchatých pšenic (špaldy, dvouzrnka, jednozrnka), pohanky nebo prosa v systému ekologického zemědělství.


foto

Vyšlo v Zemědělci: Léčivé rostliny v ekozemědělství

1.6.11  |     Léčivými rostlinami se v posledních letech zabývá stále více lidí a to na všech možných úrovních, ať už jsou to odborníci nebo obyčejní lidé se zájmem o přírodu a zdravý životní styl. Masové znovuobjevení léčivých rostlin je jedním z velmi příjemných vzdorů soudobé přetechnizované společnosti. Nejde jistě jen o dočasný módní trend, ale podprahovou potřebu něčeho přirozeného, co člověka provází po celé věky a bylo mu vždy k užitku. Používání léčivých rostlin není vlastní jenom člověku, v přírodě lze pozorovat zvířata, která si v kritických situacích dokážou sama naordinovat na daný handicap tu správnou bylinu.

« | 1 | .. | 3 | 4

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect