www.ctpez.czAkce › Akce členů: Festival tradičních sýrů a Národní sýrařská soutěž

Akce členů: Festival tradičních sýrů a Národní sýrařská soutěž

16.5.16  |    

foto
Svaz faremních zpracovatelů v České republice, Institut pro trénink pohostinnosti, VOŠ potravinářská a SPŠ mlékárenská Kroměříž, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a další spolupořadatelé vás
srdečně zvou k účasti na 4. ročníku Festivalu tradičních sýrů z Čech, Moravy a Slovenska a k Národní sýrařské soutěží malých a regionálních výrobců sýrů. Obě akce se konají 17.- 18.9.2016 v historickém centru Mikulova.
Kritéria pro účast v soutěži:

Soutěže se mohou zúčastnit tyto skupiny výrobců:

1. Členové Svazu faremních zpracovatelů (SFZ)
2. Malé mlékárny (do 5 zaměstnanců), zpracovávající nakupované mléko z nejbližšího regionu
3. Zemědělci – producenti mléka, kteří ho v rámci svého podniku zpracovávají a nabízí výrobky spotřebitelům i do tržní sítě (i nečlenové SFZ)
4. Chovatelé dojených zvířat, kteří vyrábí sýry pouze pro svou potřebu, chtějí znát kvalitu svých produktů a nebojí se srovnání s profesionály

Výrobky budou anonymně hodnoceny odbornou porotou sestavenou z odborníků v oblasti výroby sýrů z České a Slovenské republiky a doplněnou odborníky z gastronomie.

Soutěžní kategorie:
A1 – kravské měkké čerstvé sýry a tvarohy
A2 – kravské měkké zrající sýry
A3 – kravské polotvrdé a tvrdé zrající sýry
B1 – kozí měkké čerstvé a tvarohy sýry
B2 – kozí měkké zrající sýry
B3 – kozí polotvrdé a tvrdé zrající sýry
C1 – ovčí nezrající sýry
C2 – ovčí měkké zrající sýry (včetně brynzy)
C3 – ovčí polotvrdé a tvrdé zrající sýry
D1 – pařené sýry (bez rozdílu druhu mléka)
Dále bude vyhlášen nejlepší sýr certifikovaný BIO, bez ohledu na kategorii

Nakládané sýry, stejně jako jiné mléčné výrobky – jogurty, máslo, kefíry apod. nesoutěží, zrovna tak jako různé pomazánky z tvarohu i sýra. Nebudou přijímány výrobky ze směsí více druhů mléka.

Porota si vyhrazuje právo po provedení základního senzorického posouzení vyřadit ze soutěže výrobek, který by ohrožoval zdraví hodnotitelů.

Více informací o pravidlech soutěže a účasti na Sýrové tržnici naleznete v příloze.


Příloha:  Informace o soutěži a festivalu [44 kB, doc]
Štítky:  biopotraviny
Souvisí s členy:  Ing. Ivan Hrbek

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect