www.ctpez.czČlánky › Články

Články

foto

Vyšlo v Zemědělci: Hnojivo nebo zdroj zaplevelení?

8.12.19  |     Chlévský hnůj je nejvýznamnějším hnojivem a pro ekologické zemědělce jednou z mála možností, jak zajistit dostatečnou výživu pro pěstované plodiny. Hnůj je důležitým zdrojem všech makroprvků (dusík, fosfor, draslík) a také mikroprvků (bór, síra, zinek a další). Kromě toho pozitivně působí na půdní strukturu a příznivě upravuje fyzikální vlastnosti půdy.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Nutriční složení listů a stonků leguminóz z různých sečí

8.11.19  |     Projekt „Separace lístků a stonků leguminóz“ realizovaný v rámci EIP-AGRI, který vznikl z podnětu biofarmy na Sasově u Jihlavy, se pomalu chýlí ke konci. Podnětem k jeho realizaci byla potřeba farmy zajistit dostatečné množství vlastních proteinových krmiv pro ekologický chov prasat. Na rozdíl od konvenčních chovů, kde jsou dnes základem proteinové složky extrahované šroty (převážně sójové, řepkové a slunečnicové) s doplňkem syntetických aminokyselin, nejsou v ekologickém systému tyto komponenty povoleny. Využití možných proteinových krmiv jako jsou např. krmné kvasnice, rybí moučka nebo sušená syrovátka značně komplikuje cena a jejich dostupnost v bio kvalitě.

foto

Infoservis z IFOAM EU: říjen 2019

1.10.19  |     Infoservis z IFOAM EU přináší: osiva v nocém nařízení o EZ; nová zájmová skupina v rámci IFOAM EU - certifikace a integrita; výroční zpráva organizace a call for abstracts na Organic World Congress IFOAM Organics International.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Základní látky – nové možnosti ochrany rostlin v ekologickém zemědělství (2. díl)

16.8.19  |    

V minulém čísle jsme informovali o tzv. základních látkách (ZL), které je možné využít při ochraně rostlin ekologickém zemědělství (EZ). Jedná se o látky, které byly zaregistrovány podle článku 23 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009, podle kterého se schvalují a tedy patří mezi tzv. účinné látky, které nevzbuzují obavy, protože nemohou svými vlastnostmi způsobit narušení činnosti žláz s vnitřní sekrecí ani nemají neurotoxické nebo imunotoxické účinky a neovlivňují necílové organismy. Zároveň splňují kritéria pro potraviny podle článku 2 nařízení (ES) č. 178/2002.


foto

Vyšlo v Zemědělci: Základní látky – nové možnosti ochrany rostlin v ekologickém zemědělství (1. díl)

16.8.19  |     Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009 o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh a o zrušení směrnic Rady 79/117/EHS a 91/414/EHS zavedlo novou kategorii tzv. „základních látek“. Jedná o látky, které nejsou primárně určeny pro použití jako přípravky na ochranu rostlin, mohou v ní však mít určitý význam. Přesto, že jsou první přípravky tohoto typu registrovány již od roku 2013, naší zemědělci zatím o nich příliš nevědí a v ochraně rostlin je nevyužívají.

foto

Tisková zpráva 9.8.2019 - Biofarmy nepoužívají žádné jedy proti hrabošům

11.8.19  |     Členové České technologické platformy pro ekologické zemědělství vítají, že ministerstvo zemědělství na několik dní pozastavilo použití přípravku Stutox, ale ať už chystané pondělní jednání skončí jakkoli, tisíce českých biofarem jedy proti hrabošům v otevřené krajině používat nebudou.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Bioakademie 2019: přípravy na legislativní změny

7.8.19  |     Letošní Bioakademie v Kutné Hoře proběhla za účasti zástupců evropské organizace ekozemědělských hnutí IFOAM EU. Hlavním tématem diskuzí byla reforma Společné zemědělské politiky Evropské Unie a nové nařízení Evropské komise o ekologické produkci.

foto

Vyšlo v Agrobázi: Udržitelný rozvoj zemědělství – nutnost pro budoucnost

16.7.19  |     Lze považovat české zemědělství za udržitelné? V úvodu článku najdete stručný popis definice udržitelnosti a možnosti jejího měření (SMART model). Dál se článek věnuje stavu životního prostředí v ČR a klade si otázku - jak české zemědělství pečuje o půdu, vodu, biologickou rozmanitost, tj. životní prostředí jako jeden z pilířů udržitelného rozvoje společnosti?

foto

Vyšlo v Zemědělci: Výzkum ekologického zemědělství cílí na šlechtění a ochranu přírodních zdrojů

20.6.19  |     Zemědělské systémy založené na masivním využívání energeticky náročných externích vstupů se stále více prodražují. Pro udržení rostoucí světové populace je na místě investovat do výzkumu stabilních a udržitelných zemědělských technologií. Ty však vyžadují multidisciplinární a komplexní přístup zacílený zejména na rozvoj venkovských oblastí, využívání a podporu ekosystémových služeb, posilování odolnosti vůči změně klimatu a zajištění dostupnosti ke zdravým potravinám. Nedílnou podmínkou takovýchto výzkumů je holistické pojetí, angažovanost zemědělců, výzkumných pracovníků a dalších účastníků inovací; a využívání technologií, které lze snadno přizpůsobit místním podmínkám.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Produkce a odbyt českého biomléka

15.5.19  |     Ačkoliv mléko a mléčné výrobky patří k hlavním biopotravinám nakupovaným českými spotřebiteli (23 % podíl na celkovém obratu za biopotraviny v roce 2016) a svůj pětinový podíl na rostoucím trhu s bioprodukty drží dlouhodobě, v prvovýrobě a zpracování sledujeme spíše stagnaci. Situace souvisí především s odbytem na českém trhu, kde nabídka ekofarem stále převyšuje poptávku domácích mlékáren. Kolik biomléka se v Česku vyprodukuje, zpracuje nebo exportuje, mapovala v roce 2018 Analýza produkce, odbytu a zpracování biomléka v ČR.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Pestřenky - úspěšní opylovači v zemědělské praxi

15.3.19  |     Nápadný úbytek hmyzu v posledních letech je aktuálním tématem odborníků i široké veřejnosti. Vedle poklesu množství je alarmující i výrazné snížení jeho druhové rozmanitosti. Narušují se tak na hmyzu závislé opylovací cykly, harmonizované dlouhou dobu společného vývoje rostlin a hmyzu. O některé druhy jsme přišli, o některé můžeme záhy přijít. Relativně odolnou skupinou hmyzu, schopnou zajistit opylení široké škály divokých i kulturně pěstovaných rostlin, jsou pestřenky, žlutě pruhované “mouchy”. Přestože není jejich využívání v zemědělství zatím nepříliš rozšířené, nabízí oproti chovaným opylovačům řadu východ.

foto

Vyšlo v Agrobázi: Ekologické zemědělství v České republice – 14 % ploch versus 1 % spotřeby biopotravin?

8.3.19  |     Čísla souhlasí, ale tvrzení, že ekologické zemědělství produkuje na 14 % zemědělské půdy jen 1 % potravin, není správné. Zemědělská produkce ekofarem dosahuje 6,8 mld. Kč (tj. 5 % celkové produkce českého zemědělství), což s ohledem na odlišné výrobní zaměření, velikostní strukturu a přírodní podmínky, ve kterých se rozvíjí, lze považovat za dobrý výsledek.

foto

Zkoušení odrůd pšenice ozimé pro ekologické zemědělství

20.2.19  |     V roce 2018 proběhl již třetí rok zkoušek pšenice ozimé pro Seznam doporučených odrůd (SDO) v režimu ekologického zemědělství (EZ). Jejich cílem je poskytnout zemědělcům informace o vlastnostech odrůd při pěstování v ekologickém systému hospodaření. Zkoušky organizuje ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, odborným garantem je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

foto

Ekologické inovační dny a G-STIC 2018

20.2.19  |     Koncem roku 2018 se v Bruselu uskutečnil 4.ročník konference Ekologické inovační dny (Organic Innovation Days) pořádané evropskou technologickou platformou pro výzkum v oblasti biopotravin a ekologického zemědělství (TP Organics) a agroekologická sekce konference G-STIC 2018. Obou konferencí, plných nejen různorodých přednášek, ale i workshopů a zajímavých setkání se jako členové organizace TP Organics účastnili i zástupci ČTPEZ.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Uživí ekologické zemědělství svět?

17.1.19  |     Dle odhadu Foof and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) dosáhne v roce 2050 počet lidí na planetě 9 miliard. S vyšší poptávkou po potravinách dochází k rozšiřování ploch zemědělské půdy, s intenzifikací zemědělství stoupá i ekologická zátěž. Vzhledem k omezeným plochám zemědělské půdy je třeba hledat řešení, která v budoucnu zajistí nejen dostatečné množství potravin, ale i udržitelnost zemědělských systémů. Zatímco se vědci shodují na tom, že v tomto ohledu neexistují jednoduchá řešení, politici se spíše jednostranně zaměřují na zvyšování efektivity potravinové produkce. Jaká je role ekologického zemědělství v těchto systémech, je v poslední době předmětem řady odborných diskuzí.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Ekosystémové funkce a služby se vyplatí podporovat. I v dotacích.

19.12.18  |     Zemědělsky obhospodařovaná půda a krajina je odjakživa vnímána a využívána jako zdroj surovin pro výrobu potravin a krmiv pro hospodářská zvířata a její ekonomické hodnocení je založeno na potenciálu produkce, kdy cenu udává přímý užitek pro člověka. Poskytuje však i řadu tzv. mimoprodukčních funkcí, které jsou pro existenci produkčních funkcí naprosto nezbytné (zmírňování teplotních extrémů, zadržování vody, obnova půdní organické složky, produkce kyslíku ad.), Společnost je považuje za samozřejmé a ve svém hodnotovém systému je zcela opomíjí. Význam a podpora těchto služeb není zvažován ani při výpočtu plateb zemědělských dotací.

foto

Vyšlo v Agrobázi: Biomléko – v České republice nevyužitý potenciál

30.11.18  |     Zájem o biomléko v Evropě stoupá, v řade zemí EU se jeho produkce několikanásobně zvýšila. Jak je na tom ČR? Článek přináší údaje o stavu dojnic a vývoji produkce biomléka v EU a srovnání s vývojem produkce a cen biomléka v ČR.

foto

Společná zemědělská politika – shrnutí vývoje a postoj IFOAM EU

9.11.18  |    

O pozici IFOAM EU k nové SZP jsme informovali v rozsáhlém článku, který vyšel v časopise Agrobase. Doporučení evropské sektorové organizace zastupující v Bruselu ekologické zemědělství nejsou bohužel v plné shodě s návrhem Evropské Komise. Tento návrh mají nyní v rukách členské státy a Evropský Parlament. Jakým způsobem se tedy návrh vyvíjí?


foto

Vyšlo v Agrobázi: UNISECO - porozumění a zlepšení udržitelnosti agroekologických zemědělských systémů v EU

22.10.18  |     Je zřejmé, že pokud máme zajistit dostatek potravin a současně ochránit půdu, vodu a biodiverzitu, tak s dominantními typy konvenčního zemědělství si nevystačíme. Potřebujeme udržitelnější způsoby hospodaření a zcela zásadní jsou agroekologické přístupy. K větší udržitelnosti evropských zemědělských systémů má přispět nově projekt UNISECO.

foto

Vyšlo v Agrobázi: Minulost a současnost českého zemědělství: proč jsou některé podniky úspěšné a jiné ne?

22.10.18  |     Za posledních sto let zaznamenalo zemědělství dynamický vývoj a výrazný nárůst produktivity. S narůstající intenzifikací se však výrazně prohloubily negativní dopady zemědělství na kvalitu životního prostředí, proto se začátkem 20. století vyvinulo ekologické zemědělství. Jaké faktory ovlivňují úspěšnost/výkonnost ekofarem odhalila analýza z dat FADN.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Trendy produkce biomléka a jeho uplatnění na evropském trhu

18.10.18  |     Zájem o biomléko v Evropě stále stoupá. V posledních několika letech se jeho produkce v členských státech několikanásobně zvýšila. Značný potenciál pro farmáře má nejen díky environmentálně šetrnému způsobu hospodaření, ale i zajímavým výkupním cenám.

foto

Budoucí podoba Společné zemědělské politiky se může vychýlit oběma směry

11.10.18  |     Na European Organic Congress ve Vídni se konala vysoce obsazená debata k budoucí podobě Společné zemědělské politiky EU.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Separace lístků a stonků leguminóz - inovativní řešení výroby proteinových krmiv v ekologickém chovu prasat

26.9.18  |     Ve snaze lépe využívat výsledky výzkumu v praxi a zvyšovat konkurenceschopnost a udržitelnost evropského zemědělství, podporuje Evropská unie v rámci Programu rozvoje venkova (PRV) nový koncept spolupráce mezi výzkumem a praxí tzv. Evropské inovační partnerství pro zemědělskou produktivitu a udržitelnost (EIP-AGRI). Principem této spolupráce je řešení konkrétního problému nebo inovativního podnětu z praxe v rámci tzv. operační skupiny. Členy operační skupiny jsou zástupci výzkumu i praxe, kteří společně hledají vhodná řešení na základě výsledků již realizovaných výzkumů.

foto

Informační leták: EZ v Jihomoravském kraji

20.9.18  |     Víte,že...V Jihomoravském kraji se nachází nejvíce ekologicky obhospodařované orné půdy ze všech krajů České republiky. Zemědělské podniky jsou však v průměru nejmenší. K regionu neodmyslitelně patří především rozlehlé vinice a úrodná pole. Naopak louky a pastviny v ekologickém režimu zde téměř nenajdete. Je zde nejvíce producentů biopotravin, dvě třetiny z nich jsou vinaři.

foto

Informační leták: EZ v kraji Vysočina

20.9.18  |     Víte,že...V kraji Vysočina se chová nejvíce ekologických dojnic, koz a prasat v České republice. Ekofarmy zde mají často rodinný ráz a různorodé spektrum zemědělských činností. Tradiční bramborářské a mléčné zaměření regionu se odráží v množství ekostatků pěstujících zeleninu a farem s chovem krav s mléčnou produkcí.

foto

Informační leták: EZ v Libereckém kraji

20.9.18  |     Víte, že… Třetina zemědělské půdy v Libereckém kraji je obhospodařována ekologicky. Dominují zejména travní porosty s chovem zvířat, které představují zhruba polovinu všech luk a pastvin v kraji. Šetrné extenzivní hospodaření napomáhá k ekologické stabilitě krajiny v Krkonošském národním parku i v dalších pěti chráněných krajinných oblastech (Kokořínsko, Lužické hory, České středohoří, Jizerské hory a Český ráj). V kraji se rozvíjí ekologické ovocnářství, faremní zpracování mléčných výrobků i chov drůbeže.

foto

Informační leták: EZ ve Středočeském kraji

20.9.18  |     Víte, že…Ve Středočeském kraji se ekologicky hospodaří zhruba na 3 % zemědělské půdy, tři čtvrtiny z toho představují louky a pastviny. Na ekofarmách se nejčastěji chovají ovce a kozy. Najdete zde nejvíce ekologických chovů drůbeže v ČR. Každý desátý registrovaný výrobce biopotravin je ze Středočeského kraje a počtem výrobců se tak kraj řadí na druhé místo v ČR.

foto

Informační leták: EZ v Pardubickém kraji

20.9.18  |     Víte, že…V Pardubickém kraji vznikla první česká akreditovaná kontrolní a certifikační organizace, která zajišťuje kontrolu a certifikaci ekologického zemědělství a jeho produkce už od roku 1999.vPočet ekofarem, výrobců biopotravin a faremních zpracovatelů patří k nižším mezi kraji ČR, přesto rok od roku stoupá.

foto

Informační leták: EZ v Olomouckém kraji

20.9.18  |     Víte, že…Olomoucký kraj je kolébkou ekologického zemědělství. V roce 1989 začaly první tři podniky v podhůří Jeseníků hospodařit ekologicky. Dnes je v kraji 16 % zemědělské půdy obhospodařováno ekologicky. Zhruba 8 % z ní je orná půda, na které se nejčastěji pěstuje obilí a luskoviny na zrno, pícniny ke krmení, významné jsou i okopaniny a bylinky. Téměř pětina skotu, polovina ovcí a třetina koní je v kraji chována ekologicky, a proto je zde přes 63 % travních porostů v ekologickém režimu.

foto

Informační leták: EZ v Karlovarském kraji

20.9.18  |     Víte, že…Více než polovinu zemědělské půdy kraje tvoří travní porosty, a proto zde převládá pastevní způsob chovu skotu a ovcí. Téměř 70 % skotu i ovcí z jejich celkového počtu v kraji je chováno na ekofarmách. Najdete zde sice jen velmi málo faremních zpracovatelů, ale jejich výrobky dosahují výborné kvality. Svědčí o tom mimo jiné řada ocenění z potravinářských soutěží, tak neváhejte ochutnat…

1 | 2 | 3 | 4 | .. | 8 | »

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect