www.ctpez.czPublikaceMetodiky › Pěstování a využití pšenice jednozrnky v ekologickém zemědělství

Pěstování a využití pšenice jednozrnky v ekologickém zemědělství

16.1.13  |    

foto
Metodika je určena především ekologicky hospodařícím zemědělcům a poradcům. Mohou ji ale také využít studenti příbuzných oborů a široká odborná veřejnost s cílem zvýšení efektivity zemědělského hospodaření pomocí přenosu poznatků získaných ve vědecko-výzkumné práci autorů.
Pšenice jednozrnka je nejstarším domestikovaným druhem pšenice. Byla však vytlačena produktivnějšími tetraploidními (pšenice dvouzrnka, pšenice tvrdá) a následně hexaploidními pšenicemi (pšenice setá, pšenice špalda). Jedná se o pluchatý druh, který poskytuje nižší výnosy, ale pi vysoké jakosti produkce. Pedností je vysoký obsah bílkovin, který může v některých případech dosáhnout až 20%. Na druhou stranu není lepek pšenice jednozrnky vhodný pro klasické pekaské zpracování. Hodí se pro různé výrobky nekynutého charakteru, jako jsou sušenky, kroupy, arabský chléb apod. Je velmi vhodná pro pěstování v ekologickém zemědělství. Nemá velké nároky na živiny a
prakticky není napadána běžnými chorobami pšenice.
Souvisí s členy:  JU, ČZU, VÚRV

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect