www.ctpez.cz › Články

Články

foto

Vyšlo v Agrobázi: Desetina půdy u nás je v režimu ekologického zemědělství

29.8.17  |     Půda je klíčovým zdrojem umožňujícím lidský život. Bohužel naše půda na mnoha místech není v dobré kondici. Potenciál pro zlepšení nabízí ekologické zemědělství, v němž je dobrá péče o půdu jedním ze základních pilířů hospodaření. Co půdu nejvíce ohrožuje? Co půda potřebuje a co jí dáváme? Jak jsou využívána pozitiva ekologického zemědělství z pohledu péče o půdu v České republice?

foto

Vyšlo v Zemědělci: Regulace zaplevelení v ekologickém zemědělství

22.8.17  |     Představujeme vám poslední ze tří oceněných inovativních projektů uplynulého roku, které každoročně oceňuje TP Organics - Evropská technologická platforma pro výzkum v oblasti biopotravin a ekologického zemědělství (EZ) v rámci tzv. Dnů inovací v EZ. V kategorii Zlepšování kvality a produktivity ekologické polní produkce zvítězil projekt „Innovative cereals sowing system for weeds control” (CREA, Itálie).

foto

Vyšlo v Zemědělci: Ohlédnutí za ekologickým polním dnem

3.8.17  |     Ekologická polní produkce v ČR stále nabývá na významu. Výměra ekologické orné půdy činí cca. 70 000 ha. Hlavními pěstovanými plodinami na orné půdě jsou téměř vyrovnaně obiloviny a pícniny (okolo 28 tis. ha). Z obilovin se nejvíce pěstuje pšenice obecná, pšenice špalda a oves, avšak i podíl ostatních druhů obilovin roste. Z důvodu nutnosti zajištění krmiv pro ekologické chovy zvířat stoupá význam pěstování tritikale a kukuřice na zrno. V rámci pícnin jsou zastoupeny převážně víceleté pícniny, tedy víceleté plodiny na zeleno využívané ke krmným účelům, zelenému hojení a odplevelování orné půdy. Nezbytnou součástí je zařazování luskovin na zeleno (leguminóz), jejichž předností je výživný a zúrodňující dopad na půdu.

foto

Vyšlo v Agrobázi: Vývoj ekologického zemědělství a trhu biopotravin v Evropě – aktuální trendy a nové výzvy

23.6.17  |     Popis vývoje ekologického zemědělství v Evropě a situace na evropském trhu s biopotravinami. Přehled trendů, se kterými se evropský biosektor dnes nejvíce potýká. Doplněny jsou informace o vývoji trhu s biopotravinami v ČR.

foto

Vyšlo v Agrobázi: BIOFACH, Bio styl a BIO v regionu. Akce věnované biopotravinám

23.6.17  |     Ohlédnutí za dvěma veletrhy: BIOFACH - přední světový veletrh biopotravin v německém Norimberku a Bio styl - veletrh biopotravin a přírodní kosmetiky pořádaný v rámci Festivalu Evolution v areálu pražského Výstaviště. Doplněno informací o projektu BIO v regionu, který se věnuje propagaci lokální bioprodukce a cílí na mladou generaci.

foto

Infoservis z IFOAM: červen 2017

22.6.17  |     Přinášíme novou porci aktualit z Evropy: Biopotraviny opět výrazně uspěly ve srovnání reziduí pesticidů oproti konvenčním; nekončící vyjednávání o návrhu nařízení o ekologické produkci; projekt "Internet of Food and Farming", pozvánky na kongresy a možnost podpisu peticí za zkvalitnění evropské legislativy v oblasti ochrany životního prostředí ve vztahu k zemědělství; pracovní příležitosti a další...

foto

Vyšlo v Zemědělci: Ekologický polní den v Uhříněvsi

16.6.17  |     Letos pořádá Česká zemědělská univerzita v Praze již 17. ročník komentovaných prohlídek odrůdových pokusů s ozimou a jarní pšenicí a jarním ječmenem - zkoušení pro doporučování odrůd v režimu EZ.
Více se dočtete v přiloženém článku.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Inovativní projekty v ekozemědělství

16.5.17  |     TP Organics, Evropská technologická platforma pro výzkum v oblasti biopotravin a ekologického zemědělství (EZ), každoročně pořádá tzv. Dny inovací v EZ - „Organic Innovation Days“, během nichž jsou mj. vyhlašovány nejlepší inovativní projekty uplynulého roku.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Veterináři a potravináři nově vstoupili do kontrol ekologické produkce

20.4.17  |     Navzdory evropským trendům, které považují ekologické zemědělství za favorizovanou alternativu pro trvale udržitelnou zemědělskou výrobu v budoucnosti, se biopotraviny stále potýkají s iracionálně nízkou důvěrou českého spotřebitele. Přesto se zvyšujícím se zájmem o kvalitu potravin se i náš spotřebitel nutně začíná více zajímat o ekologické zemědělství jako o prostředí, v němž ekologicky šetrným způsobem vznikají potraviny vysoké kvality.

foto

Biopotraviny: Staly se hitem, a tím zůstanou

4.4.17  |    

Různé pohledy na ekologické zemědělství a biopotraviny přinesl odborný blok přednášek, který uspořádala PRO-BIO LIGA ve spolupráci s ČTPEZ na Bio stylu v rámci Festivalu Evolution. Zvolená témata byla letos více orientovaná na spotřebitele a mluvčí představili trendy, které sektor za uplynulé čtvrtstoletí ovlivnily.



foto

Informační leták: EZ v Ústeckém kraji

20.3.17  |     Víte, že…V celém okrese Most najdete jen sedm ekofarem, zatímco na Děčínsku jich je přes sto. Devadesát procent ekologických ploch v kraji jsou pastviny, ale maso ani mléko si tu obvykle nekoupíte, dodává se dalším zpracovatelům. Naštěstí však přibývají také rodinné farmy, které svou produkci prodávají přímo „ze dvora“.

foto

Informační leták: EZ v Plzeňském kraji

20.3.17  |     Víte, že…Ekofarmy v Plzeňském kraji chovají nejvíce koní z celé republiky a v počtech skotu (především masného) jsou hned na druhém místě. Najdete zde farmy s vlastní porážkou a prodejem masa přímo ze dvora. V rostlinné bioprodukci převažují obilniny a pícniny, seženete však také bioovoce nebo mošty. Mnoho ekofarem nabízí rovněž ubytování.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Poptávka po bioosivu převyšuje nabídku

15.3.17  |     V ekologickém zemědělství je zemědělec povinen použít certifikovaný ekologický rozmnožovací materiál. V České republice jsou však stále hojně využívány výjimky na používání konvenčního osiva. Důvodem je zejména cena bioosiva, jeho nedostatečná nabídka, ale i nezájem trhu o rostlinnou produkci vypěstovanou z certifikovaného bioosiva.

foto

Výroční zpráva ze stacionární polní zkoušky za rok 2015

7.3.17  |     Již druhým rokem probíhá na vybraných zkušebních stanicích ekologický polní pokus, kterým Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský reaguje na rozvoj ekologického zemědělství v České republice. Pokus si klade za cíl posoudit dlouhodobou udržitelnost ekologického hospodaření na orné půdě v podmínkách České republiky.

foto

Tisková zpráva: Copa & Cogeca proti patentování

1.3.17  |     Copa & Cogeca vydala tiskovou zprávu k problematice patentů o které jsme vás již dříve podrobně informovali v článku nazvaném Hrozí monopolizace trhu s osivy?
viz. Zemědělec č. 29/2016.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Zkoušení odrůd pro ekologické zemědělství

17.2.17  |     V roce 2016 proběhl druhý rok zkoušek pro Seznam doporučených odrůd (SDO) v režimu ekologického zemědělství. Jejich cílem je zajistit zemědělcům dostatek informací o vlastnostech odrůd při pěstování v ekologickém systému hospodaření. Zkoušky organizuje ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, odborným garantem je PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Za evropskými vizemi kulháme

21.12.16  |     Ve dnech 14. -15. listopadu se v Praze na Ministerstvu zemědělství konal BIOSUMMIT, dvoudenní konference o ekologickém zemědělství a biopotravinách.

foto

Vyšlo v Zemědělci: České biovinařství v roce 2016

18.12.16  |     Ekologické vinohradnictví České republiky je svým rozsahem, kvalitou a intenzitou produkce jedním z mála odvětví ekologického zemědělství, v němž jsou zemědělci České republiky plně srovnatelní s kolegy z nejvyspělejších států EU, jako je  Německá spolková republika nebo Rakousko. 

foto

Infoservis z IFOAM: prosinec 2016

14.12.16  |     Předvánoční Rada ministrů zemědělství EU a rozhodné vystoupení Mariana Jurečky, s jehož názory souzní evropský ekozemědělský sektor; Organic Leadership Course ve Splitu; přístup do databáze organic-market.

foto

TZ PRO-BIO Liga: Právě vychází podrobný manuál k založení KPZ

29.11.16  |     Věříte v lokálnost? Zajímá vás, co všechno ovlivňujete svým nákupem potravin? Chcete mít čerstvé potraviny? Založte si kápézetku. V příručce Zapoj se do KPZ najdete podrobný návod, jak na to. 

foto

Infoservis z IFOAM: říjen 2016

21.10.16  |     Přínášíme podzimní zprávy z dění v Evropě: Jak překlenout informační propast mezi praktiky, vědci a poradci?, GMO v Evropě, nový prováděcí předpis k 1235/2008, pozvánky na konference a kongresy...

foto

Wine & Degustation: Rozhovor s Ing. Milanem Hluchým

14.10.16  |     "Vinaři musí postupně sami pochopit, že je pro ně hospodaření v ekologickém režimu dlouhodobě výhodné, nelze je k tomu nutit," říká zakladatel a předseda spolku Ekovín Dr. Ing Milan Hluchý v rozhovoru, který si můžete přečíst v říjnovém čísle časopisu Wine & Degustation. Článek o tom, proč špičkoví vinaři přechází do ekologického režimu, jak důležité je pro rozvoj jakéhokoliv odvětví kvalitní poradenství i o tom, proč by se zemědělci měli znovu naučit vnímat půdu jako na to nejcennější, co mají. ​​

foto

Vyšlo v Zemědělci: Pacht a zlepšení půdní kvality a Pro komunitou podporované zemědělství

20.9.16  |     V Zemědělci č. 38 jsme informovali o aktualizované metodice pro pachtovní smlouvy a III. Evropském setkání KPZ, které se konalo ve dnech 16.-18. září v Ostravě.
Publikované články najdete v plném znění na našem webu v již dříve zveřejněných aktualitách.

foto

Informační leták: EZ v Moravskoslezském kraji

5.9.16  |     Víte, že… Téměř pětina zemědělské půdy v Moravskoslezském kraji je obhospodařována ekologicky. Převažují zde ekologické pastviny s chovem krav, ovcí, koz a koní. Úspěšně se rozvíjí ovocnářství a faremní zpracování masa a mléčných výrobků. Farmy v horách a podhůří Beskyd a Jeseníků nabízí ubytování a stravování z farmářské produkce.

foto

Informační leták: EZ ve Zlínském kraji

5.9.16  |     Víte, že… Téměř jedna pětina zemědělské půdy ve Zlínském kraji je obhospo-dařována ekologicky. Stáda masných krav a ovcí se pasou na více než 30 tisících hektarech ekologických luk a pastvin, na orné půdě se ekologicky pěstují zejména pícniny pro hospodářská zvířata, zelenina a obiloviny. Dobře se zde rozvíjí ovocnářství, faremní zpracování mléčných výrobků a agroturistika. Biopotraviny z regionu najdete v obchodech po celé republice.

foto

Informační leták: EZ v Jihočeském kraji

5.9.16  |     Víte, že ...Jihočeský kraj je region s největší výměrou ekologicky obhospodařované zemědělské půdy v České republice. Díky kopcovitému rázu krajiny s množstvím luk a pastvin tu převažují ekofarmy s chovem masného skotu, ovcí a koz. Více informací v přiloženém letáku.

foto

Pachtovní smlouvy, které ocení ekozemědělci

29.8.16  |    

Právě vychází aktualizovaná Metodika půdního průzkumu zemědělských pozemků určená pro pachtovní smlouvy. Nově nabízí i návrhy řešení v případě, že v době pachtu dojde na pozemku ke zlepšení půdní kvality. To vedle vlastníků ocení zejména ekologičtí zemědělci. Diskuze nad smyslem ekologického zemědělství se tak pro jednou posouvá od debat nad kvalitou biopotravin k reálnému měření přínosů v podobě zhodnocených pozemků.


foto

Vyšlo v Zemědělci: Šetrné agrotechniky na youtube

29.8.16  |     Na youtube kanálu Bioinstitutu můžete nově shlédnout instruktážní videa, mimo jiné zaměřená na techniky redukovaného zpracování půdy v systému ekologického zemědělství. Krátké filmy pravidelně připravuje švýcarský výzkumný ústav FiBL. Přestože se jedná o zahraniční zkušenosti, mohou být videa zajímavým podnětem i u nás.

foto

Infoservis z IFOAM

21.7.16  |     Žhavé letní novinky z dění nejen v EU: Co (ne)přineslo nizozemské předsednictví a jak naváží Slováci? Zveřejnění dobrovolných zásad udržitelného hospodaření s půdou z pera FAO doporučuje EZ. Společná zemědělská politika EU se míjí slibovaným účinkem, sděluje FiBL. Cíl pro ČR snížit emise ze zemědělství o 14 % do roku 2030. 25 000 EUR za dobrý nápad. Brexit a důsledky pro EZ v EU. A nejen to!

« | 1 | 2 | 3 | 4 | .. | 8 | »

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect