www.ctpez.cz › Články

Články

foto

Návrh nové Společné zemědělské politiky postrádá akcent na udržitelné zemědělství

1.12.11  |     Evropská komise zveřejnila svůj dlouho očekávaný legislativní návrh reformy Společné zemědělské politiky, která má vstoupit v platnost v roce 2014 do roku 2020. Jak je ale shrnuto v tiskové zprávě IFOAM EU Group, která v Bruselu hájí zájmy ekologických zemědělců, nový text nepřináší progresivní návrhy, jaké od reformy SZP očekávali evropští daňoví poplatníci.

foto

Tech & bio - Evropský veletrh o EZ a alternativních technologiích

1.10.11  |     Ve dnech 7. – 8. 9. 2011 se ve francouzské Valence uskutečnil již 11. ročník Tech & bio, kterého se poprvé v historii zúčastnili také zástupci z České republiky.
Tech & Bio je setkáním odborníků, zabývajících se řešením ekologických a alternativních technologií produkce, zpracování a marketingu, je propagací environmentálně šetrných zemědělských technologií.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Výzva pro ekologické ovocnářství

16.8.11  |     Kdybych měl české ekologické ovocnářství charakterizovat jednou větou, asi by zněla: „Není v dobrém stavu, ale má před sebou obrovský potenciál.“ Jistě to není žádné průlomové odhalení, většina z nás už si sundala růžové brýle, ale považuji za nutné popsat stav takový, jaký je, abychom mohli hledat cesty k využití zmíněného potenciálu.

foto

Reakce Dr. Josefa Dlouhéhona na článek v časopise Respekt ze dne 26.6.2011 „V zajetí mýtů aneb Biozemědělství Zemi nespasí"

12.7.11  |     Autor článku, Martin Uhlíř, se svým výběrem tématu a laděním rozhovoru s nizozemským vědcem Prem Bindrabanem připojuje k trendu negativních článků o ekologickém zemědělství. Na tom není nic špatného, špatné ale je, že jak Uhlíř svými otázkami, tak i Bindraban svými odpověďmi vykazují nedostatečné znalosti o ekologickém zemědělství, které kritizují. Podílejí se tak na šíření mýtů (nepravd) o ekologickém zemědělství, což nepřispívá k serióznosti společenské diskuze.

foto

Ekologické zemědělství nezvyšuje riziko bakteriální kontaminace potravin

22.6.11  |     Švýcarský výzkumný institut ekologického zemědělství FiBL přináší výzkumem podložená fakta, která dokládají, že výskyt a kontaminace potravin bakterií EHEC nemá přímou souvislost s ekologickým hospodařením, které více využívá statkových hnojiv, ale naopak souvisí spíše s intenzivním výkrmem hospodářských zvířat.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Ekologické vinohradnictví u nás

16.6.11  |     První podniky hospodařící v režimu ekologického vinohradnictví se u nás objevily počátkem devadesátých let minulého století. Naprostá většina těchto vinic byla vysázena tzv. interspecifickými odrůdami révy, to znamená kříženci evropské révy vinné s dalšími druhy rodu Vitis, které jsou nositeli genů zvýšené odolnosti révy vůči dvěma hlavním houbovým patogenům – plísni révy a padlí révovému.

foto

Produkce biopotravin opět v rukou novinářů aneb nová příležitost osvětlit, jak to s biopotravinami doopravdy je

7.6.11  |     Mladá Fronta Dnes vydala v sobotu dne 4. 6.2011 opět jeden ze svých zaujatých článků „Bez chemie, ale s parazity. Bio nerovná se zdravé“, který nabízí čtenáři naprosto zkreslený, z kontextu vytržený, pohled na biopotraviny, kde názor autora bez jakýchkoliv znalostí pravidel zemědělské prvovýroby zastrašuje konzumenty nákazou a parazity, dokonce smrtí po konzumaci biopotravin. Nepravdivé informace z tohoto článku vyplývající bychom Vám nyní rádi osvětlili a uvedli na pravou míru.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Léčivé rostliny v ekozemědělství

1.6.11  |     Léčivými rostlinami se v posledních letech zabývá stále více lidí a to na všech možných úrovních, ať už jsou to odborníci nebo obyčejní lidé se zájmem o přírodu a zdravý životní styl. Masové znovuobjevení léčivých rostlin je jedním z velmi příjemných vzdorů soudobé přetechnizované společnosti. Nejde jistě jen o dočasný módní trend, ale podprahovou potřebu něčeho přirozeného, co člověka provází po celé věky a bylo mu vždy k užitku. Používání léčivých rostlin není vlastní jenom člověku, v přírodě lze pozorovat zvířata, která si v kritických situacích dokážou sama naordinovat na daný handicap tu správnou bylinu.

foto

Bio kozí mléko je na trhu žádané

1.6.11  |     Kozy se v současné době u nás stejně jako ve většině evropských států chovají za účelem ekologického a ekonomického udržování trvalých travních porostů, produkce mléka a masa nebo pro svoje osobité vlastnosti jako tzv. hobby zvířata. Při chovu koz v rámci podnikání by náklady spojené s produkcí mléka a masa měl pokrýt prodej tržních produktů. Mimoprodukční funkce jako celospolečensky prospěšná činnost by měly být hrazeny formou dotací a podpor z unijních a národních prostředků. Vzhledem ke specifickým vlastnostem koz, především schopnosti okusovat dřeviny, jsou kozy vhodným druhem zvířat k udržování některých biotopů.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Biomléko - důležitá biokomodita

1.6.11  |     České ekologické zemědělství (EZ) pomalu, ale jistě začíná zkvalitňovat svoji produkci a přibývají i odbytově zaměřené projekty. Tak je to i s produkcí biomléka. Jedná se o náročnější specializaci, než jsou ekologické chovy krav bez tržní produkce mléka. Navíc v horských a podhorských oblastech, kde se biomléko převážně produkuje v alpských zemích, byly u nás většinou celé podniky převedeny na chovy masného skotu a cesta zpět k produkci biomléka zde již není reálná.

foto

Vyšlo v Zemědělci: Bioosiva jsou šancí pro producenty

1.5.11  |     Jen za posledních pět let se počet ekologicky hospodařících podniků více než ztrojnásobil a výměra zemědělské půdy se zdvojnásobila a činí již více než deset procent z celkové výměry zemědělské půdy v ČR. Roste také poptávka po biosurovinách ze strany výrobců potravin i zahraničních odběratelů. Tomuto rychlému zvyšování ekologicky obhospodařovaných ploch však neodpovídá produkce a nabídka rozmnožovacího materiálu ekologického původu. Proto se pokusíme dnes přinést základní informace o problematice bioosiv, která jsou předpokladem pro naplnění požadavků předpisů EU a potřeb pěstitelů tržních plodin v ekologickém zemědělství (EZ).

foto

Vyšlo v Zemědělci: Ekozemědělci – zatím nedocenění

1.3.11  |     Stálo by za to, zhodnotit na ekologických farmách, které hospodaří bez chemie více než deset patnáct let, jak se změnila kvalita půdy, stabilizovaly výnosy, zdraví a užitkovost hospodářských zvířat. Souhrnné informace o tom zpracované nemáme, vycházíme spíše z osobních znalostí poradců, kteří ekozemědělce každoročně navštěvují. Na mnoha ekofarmách už došlo ke generační výměně, generace tehdy padesátníků, kteří s elánem po roce 1990 začali u nás ekologicky hospodařit, předává tato hospodářství svým následovníkům a ti ve velké většině pokračují zase ekologicky, často s nabytými zkušenostmi a na stabilizovaných hospodářstvích, lépe než jejich tátové.

foto

Kontrola a certifikace biopotravin

1.1.11  |     V médiích a mezi veřejností se dnes často vyskytuje celá řada chybných tvrzení a nepřesností o ekologickém zemědělství a zvláště o biopotravinách. Je až pozoruhodné, s jakou houževnatostí se tyto často neodborné a špatně podložené úvahy a názory opakovaně vyskytují ve veřejné diskuzi již řadu let a zvyšují tak dezorientaci konzumentů.

« | 1 | .. | 6 | 7

© 2012 - ČTPEZ - Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Sídlem ČTPEZ je sídlo koordinátora: Bioinstitut o.p.s., Ondřejova 13, 779 00 Olomouc, e-mail: info@ctpez.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect