Malofaremní hospodaření

Rozmach výrazně intenzivních forem zemědělství s jejich nezanedbatelnými negativními environmentálními, ale např. i sociálními dopady na straně jedné a dramatický úbytek tradičních rodinných farem na straně druhé je stinnou stránkou českého zemědělství. Pro menší zemědělce je stále obtížnější konkurovat průmyslově pojatému zemědělskému modelu a řada z nich s hospodařením končí.

Kniha Malofaremní hospodaření se zabývá současnou situací v zemědělství v České republice s důrazem na malorolníky, rodinné farmy a hospodaření na menších výměrách. Vedle popisu současné situace se snaží poskytnout inspiraci a informace vhodné pro zemědělce hospodařící na menších výměrách, a to jak v rámci rostlinné a živočišné výroby, tak v oblasti mimoprodukčních funkcí a aktivit, či marketingu.

Vydal Bioinstitut, o.p.s. ve spolupráci s Asociací sociálního zemědělství, z.s. a Českou technologickou platformou pro ekologické zemědělství.