Potraviny bez konzervantů

Období realizace: 2019 – 2022

Projekt je zaměřený na nové potravinářské technologie, využívající nových poznatků z oblasti pesticidního a lékařského výzkumu esenciálních olejů a dalších rostlinných sekundárních metabolitů či extraktů a na jejich základě vyvinout novou technologii konzervace bio sirupů a dalších bio potravin připravovaných bez pasterizace. Výsledky projektu bude nové know-how o chuťově a senzoricky přijatelných rostlinných látkách nebo izolátech, využitelných jako náhrady za syntetické konzervanty. Alespoň dva nové výrobky na bázi rostlinných sirupů nebo nápojů, využívajících potravinářsky a hygienicky inovativních vlastností esenciálních olejů anebo rostlinných extraktů a nová technologie výroby sirupů či jiných potravin bez současných konzervantů, která bude implementovaná do provozu aplikačním garantem.

Koordinátor: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. – Ing. Roman Pavela, Ph.D.

Kontakt: pavela(et)vurv.cz

Další řešitelé: Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.; Kitl, s.r.o.

Další informace: ZDE

Souvisí s členy:  VÚRV