konference 18. 10. 2022, Ministerstvo zemědělství Praha, sál č. 400
Veřejné stravování bude mít klíčovou roli při naplňování cíle strategie „z farmy na vidličku“ (Farm to Fork), dosáhnout 25 % rozlohy zemědělské půdy v EU v ekologickém režimu hospodaření do roku 2030 i při naplňování cíle Akčního plánu Ekologického zemědělství ČR 2021-2027, dosáhnout 5% podílu biopotravin ve veřejném stravování do roku 2027.
Cílem konference je proto učinit první krok k přípravě na požadavky legislativního rámce Evropské unie (EU) o udržitelných potravinových systémech (SFS Law) v České republice a otevřít dialog mezi aktéry trhu.
Město Vídeň se při nákupu zboží a služeb řídí ekologickými kritérii – od pracích prášků po kancelářské potřeby, od potravin pro školky a domovy seniorů až po stavební materiál. Tato prezentace se zaměří na zavedení ekologické kvóty ve Vídni a na aktuální problémy a cíle v oblasti nákupu potravin.
Praktické aspekty udržitelného a ekologického nákupu potravin pro Kuratorium Wiener Pensionisten‑Wohnhäuser (KWP), největšího rakouského poskytovatele péče o seniory.
11:45–12:45 Přestávka – oběd
Analýza sektoru ekologického zemědělství – co může nabídnout, čeho je nedostatek, bariéry rozvoje.
Environmentálně i sociálně odpovědné aspekty při nákupech potravin do stravovacích zařízení veřejných zadavatelů jako jsou školy, nemocnice, domovy seniorů apod., jsou jednou z povinných zásad veřejného zadávání. Jak na odpovědný nákup udržitelných potravin a kde lze najít inspiraci?
Krátké dodavatelské řetězce jsou jedním z nástrojů naplnění strategie „z farmy na vidličku“, přinášejícím řadu environmentálních, sociálních i ekonomických benefitů. Vedle jejich přínosů a dopadů budou představena i specifika jejich rozvoje v rámci České republiky, hlavní bariéry, příležitosti a příklady správné praxe.
Kvalita každé služby záleží na lidech, kteří ji poskytují na jejich vzdělání, motivaci a přesvědčení. Personál školních jídelen má relativně omezené možnosti kontinuálního vzdělávání, přesto je velice potřeba, protože gastronomie se neustále vyvíjí. Zaměstnanci školních jídelen nemají možnost vzdělávat se pravidelně a systematicky všichni v týmu, a to jak kvůli financím, tak kvůli zachování chodu provozu u malých jídelen. Navíc neexistuje smysluplná koncepce dalšího vzdělávání pro tuto profesi.
14:30–14:40 Přestávka
Prostřednictvím Strategie odpovědného stravování v zařízeních školního stravování ve školách města Jičína, se město Jičín se snaží maximálně podporovat snahy o zdravou a udržitelně vyprodukovanou stravu v jím zřizovaných mateřských a základních školách. V čem Strategie spočívá? Co k tomu město Jičín vedlo?
Spolupráce s lokálními farmáři a biofarmáři – společný nákup surovin pro tři školní jídelny, vzdělávací aktivity pro děti i rodiče.
Workshop účastníků dodavatelsko‑odběratelského řetězce ve veřejném a školním stravování